Pahor na srečanju z Matarrello: Gorici se zraščata “v eno mesto”

Slovenija 21. Okt 202113:43 > 18:35 2 komentarja
Mattarella in Pahor
Urad predsednika RS

Slovenski predsednik Borut Pahor in italijanski predsednik Sergio Mattarella sta na današnjem srečanju pozdravila Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti. Prevzela sta tudi častno pokroviteljstvo nad projektom.

Današnje srečanje predsednikov Slovenije in Italije, Boruta Pahorja in Sergia Mattarelle, se je začelo na Bevkovem trgu sredi Nove Gorice, kjer je Pahor Mattarello sprejel z vojaškimi častmi. Osrednja slovesnost pa je potekala na Trgu Evrope, ki povezuje Novo Gorico in Gorico.

Predsednika sta na njej sodelovala kot slavnostna govornika, Pahor pa je ob tej priložnosti italijanskemu kolegu vročil najvišje slovensko državno odlikovanje, red za izredne zasluge za osebne zasluge za poglobitev prijateljskih vezi med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko in vzorno skrb za skupno evropsko prihodnost.

Predsednik RS Pahor je v svojem nagovoru spomnil na preteklo sodelovanje slovenskega in italijanskega predsednika – lani sta v Bazovici položila venca k spominskemu obeležju na fojbi ter prisostvovala podpisu memoranduma o vrnitvi tržaškega Narodnega doma Slovencem.

Predsednika sta s srečanjem pozdravila Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2025 kot simbol povezovanja, razumevanja in strpnosti, ki ponazarja Evropo brez meja. Prevzela sta tudi častno pokroviteljstvo nad projektom.

“/…/ Lani sva se obrnila v bolečo preteklost, danes se ozirava v slavno prihodnost. In nič glede te srečne prihodnosti zdaj ne bi bilo bolj slovensko-italijanskega in evropskega, kot je skupen projekt obeh Goric kot ene, evropske prestolnice kulture leta 2025,” je v svojem nagovoru menil predsednik RS. Čestital je obema županoma, obema mestnima svetoma, predvsem pa Goričankam in Goričanom obeh Goric, ki se, kot je menil “vse bolj zraščata v eno urbano celoto, v eno mesto.”

Sožitje dveh kultur, jezikov, tradicij

“Čudovitost in enkratnost tega zgodovinskega dogajanja brez primere je v tem, da gre za sožitje dveh kultur, dveh jezikov, za sožitje dveh tradicij, za razumevanje dveh preteklosti, a hkrati za nastajajočo skupno prihodnost na vsem tistem, kar slovenske in italijanske Goričane in Goričanke povezuje kot Evropejce. Nič velikega se ne zgodi čez noč in brez naše odločne volje,” je še povedal Pahor. Kot je dodal, projekt predstavlja možnosti za krepitev dialoga, sodelovanja. Pozval je: “Uprimo se politiki vsiljenih delitev in razhajanj, ki lahko prikrajšajo naše otroke za nekaj tako lepega in up zbujajočega.”

Predsednika Slovenije in Italije sta si v sklopu današnjega srečanja ogledala brv čez Sočo v Solkanu, ki je skupni projekt obeh mest, zgrajena pa s sredstvi iz evropskih skladov, ter obiskala razstavo ob 140-letnici tržaškega dnevnika Il Piccolo v italijanski Gorici. Tudi Mattarella je na osrednjem trgu v Gorici Pahorja uradno sprejel z vojaškimi častmi.

Župana Nove Gorice in Gorice, Klemen Miklavič in Rodolfo Ziberna, sta pozdravila obisk obeh predsednikov. Miklavič je v sredo dejal, da gre za “fantastičen dogodek, ki se ne bo zgodil niti v Rimu niti v Ljubljani, pač pa v somestju obeh Goric, ki to somestje postavlja še enkrat na evropski zemljevid in mu daje evropski pomen”. Da dogodek predstavlja izjemno priložnost za čezmejni prostor, je prepričan tudi Ziberna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje