Pahor kot prvi tuji državnik na Sinjski alki: To je prikaz sijajnih odnosov

Svet 07. Avg 202212:15 > 21:59 4 komentarji

Predsednik republike Borut Pahor se je na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića kot prvi tuji državnik v hrvaškem Sinju kot častni gost udeležuje tradicionalne Sinjske alke.

Predsednik Borut Pahor si je, kot je sporočil na Twitterju, pred tem z Zoranom Milanovićem v galeriji Sikirica ogledal razstavo Meštrović in Sikirica – portreti sodobnikov.

Pahor je v ob robu dogodka novinarjem dejal, da je povabilo prikaz sijajnih odnosov med Slovenijo in Hrvaško “V čast mi je, da sem v Sinju. Povabila sta me društvo Udruga in predsednik. To je prikaz sijajnih odnosov med Hrvaško in Slovenijo. Tako mora tudi ostati. Živimo v svetu, v katerem, sploh sosedje, potrebujemo prijatelje. Veseli me, da sem tukaj. Sijajna tradicija. Upam, da bo tudi v prihodnosti naše prijateljstvo takšno,” je strnil.

Tradicionalnih viteških iger v Sinju, ki se že 307. po vrsti, se udeležuje celoten hrvaški državni vrh, poleg predsednika tudi premier Andrej Plenković.

Pahorja so kot častnega gosta povabili Milanović in Viteško alkarsko društvo Sinj, ki organizira alko. Da ga povabijo kot prvega tujega predsednika države, so se odločili v času, ko želi društvo prireditev internacionalizirati.

Sinjska alka je tradicionalna hrvaška viteška igra, ki jo v Sinju vsako leto prirejajo na prvo avgustovsko nedeljo v spomin na obletnico zmage domačih bojevnikov nad turškimi osvajalci leta 1715. Od leta 2010 je vpisana na seznam Unescove nematerialne kulturne dediščine.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje