Pahor pozval k pospešitvi evropske integracije Zahodnega Balkana

Slovenija 07. Sep 202219:12 0 komentarjev
Pahor, Kosovo
Borut Pahor/TWITTER

Predsednik republike Borut Pahor je obiskal Kosovo, kjer ga je v Prištini najprej sprejela kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu.

Predsednik Borut Pahor je na novinarski konferenci s kosovsko predsednico potrdil dobre odnose med državama. Predsednica Kosova Vjosa Osmani se je Pahorju zahvalila za sprejem v Ljubljani v začetku julija, kot tudi za njegov angažma pri zbliževanju držav regije v okviru pobude Brdo-Brioni.

Kosovo si po besedah predsednice Osmani prizadeva za vstop v evro-atlantske integracije in verjame, da ga bo na tej poti Slovenija še naprej podpirala. Po oceni Osmani je namreč članstvo v teh strukturah jamstvo za varnost in razvoj.

Slovenski predsednik je v nagovoru uvodoma dejal, da si bo prizadeval za pospešitev pristopnih pogajanj držav Zahodnega Balkana s statusom kandidatke za vstop v EU, kot tudi za to, da se izpolnijo obljube glede vizumske liberalizacije za državljane Kosova. Dodal je, da se bo zavzemal tudi za podelitev statusa kandidatke za članstvo v EU Bosni in Hercegovini, četudi ta ne izpolnjuje vseh pogojev. To naj bi bila po Pahorjevih besedah tudi ena od osrednjih tem prihajajočega vrha Brdo-Brioni, ki bo potekal 12. septembra na Brdu pri Kranju.

Po besedah slovenskega predsednika bodo udeleženci vrha na Bruselj naslovili poziv, v katerem bodo EU pozvali, naj ne pozabi na Zahodni Balkan. Po Pahorjevi oceni je glavni problem v regiji zastoj v pogajanjih med Prištino in Beogradom, čeprav je vesel določenih rezultatov na tem področju. Obe strani je pozval, naj nadaljujeta z iskrenim dialogom.

Slovenski predsednik je ocenil tudi, da se razmere na Zahodnem Balkanu slabšajo in da se raven zaupanja med voditelji niža. Opozoril je, da je zelo malo potrebno za to, da socialni problemi, s katerimi se regija sooča, postanejo del nacionalistične retorike.

Po Pahorjevem mnenju so voditelji na Zahodnem Balkanu dolžni storiti vse, da se vzdržijo izjav in ravnanj, ki bi lahko skrhali zaupanje. Za konec je slovenski predsednik dejal še, da je vesel, da so vsi voditelji držav pobude Brdo-Brioni potrdili svoj prihod na vrh v Sloveniji in da so se pripravljeni pogovarjati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!