Pakistanske oblasti blokirale dostop do Wikipedie zaradi “bogokletnih vsebin”

Svet 04. Feb 202314:56 0 komentarjev
Wikipedia
Profimedia

Pravica do svobodnega dostopa do spleta je v Pakistanu dobila nov udarec. Oblasti so blokirale dostop do spletne enciklopedije Wikipedia, ker naj bi po njihovem mnenju vsebovala "bogokletne vsebine".

Oblasti v Pakistanu so v petek blokirale dostop do spletne enciklopedije Wikipedia, ker naj bi po njihovem mnenju vsebovala “bogokletne vsebine”, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je nov udarec za pravico do svobodnega dostopa do spleta v tej konservativni muslimanski državi.

Dostop do Wikipedie so v petek blokirali po vsej državi, ker ni bilo odziva na večkratne zahteve po “odstranitvi bogokletnih vsebin”, je danes za AFP povedal Malahat Obaid, tiskovni predstavnik pakistanskega urada za telekomunikacije (PTA).

PTA je namreč v začetku tedna Wikipedii postavil 48-urni ultimat za odstranitev domnevno spornih vsebin. “Odstranili so nekaj, vendar ne vsega. Wikipedia bo ostala blokirana, dokler ne bodo umaknili vsega spornega gradiva,” je dodal Obaid.

Neprofitni sklad Wikimedia Foundation, ki upravlja enciklopedijo Wikipedia, je po navedbah AFP v odzivu poudaril, da “ta blokada peti najštevilčnejši državi na svetu onemogoča dostop do največje brezplačne zbirke znanja na svetovnem spletu”.

“Če se bo to nadaljevalo, bo vsem onemogočen dostop do znanja, zgodovine in kulture Pakistana,” so še zapisali v izjavi. Borci za svobodo govora v Pakistanu so prav tako že opozarjali na vse večjo cenzuro oblasti v tiskanih in spletnih medijih.

Bogokletne vsebine v medijih in na spletu so v Pakistanu, ki je večinsko muslimanska država, občutljivo vprašanje. Tudi ameriška spletna velikana Facebook in YouTube so v tej državi v preteklosti že sankcionirali zaradi objavljanja vsebin, ki naj bi bile svetoskrunske.

Pakistan je denimo med letoma 2012 in 2016 blokiral dostop do platforme YouTube zaradi filma o preroku Mohamedu, ki je povzročil nasilne proteste v več muslimanskih državah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!