Pakistanski stranki, ki sta zasedli drugo in tretje mesto, v oblikovanje vlade

Svet 13. Feb 202421:00 0 komentarjev
Navaz Šarif
Navaz Šarif. (Foto: PROFIMEDIA)

Stranki, ki sta na volitvah v Pakistanu zasedli drugo in tretje mesto, sta napovedali oblikovanje nove vlade. Na zadnjih volitvah je sicer slavila stranka zaprtega nekdanjega premierja Imrana Khana, a člani ne smejo sami oblikovati vlade, lahko pa v 72 urah po zmagi prijavijo pripadnost kateri koli stranki.

Muslimanska liga (PML-N) nekdanjega pakistanskega premierja Navaza Šarifa in Pakistanska ljudska stranka (PPP) Bilavala Buta Zardarija, ki sta na nedavnih parlamentarnih volitvah osvojili drugo oziroma tretje mesto, sta danes napovedali oblikovanje nove vlade.

Ob tem se bosta po lastnih navedbah oprli na sodelovanje z manjšimi strankami.

“Prisotne stranke predstavljajo skoraj dve tretjini parlamenta, ki je bil izvoljen,” je na skupni novinarski konferenci povedal predsednik PML-N Šebaz Šarif, brat Navaza Šarifa, ki je bil tudi sam premier, in sicer med aprilom in avgustom lani.

“Danes smo se odločili, da bomo stopili skupaj in oblikovali vlado, da bi Pakistan rešili iz težav,” pa je na konferenci dejal sopredsednik PPP Asif Ali Zardari, nekdanji predsednik Pakistana.

Na volitvah 8. februarja je sicer slavila stranka Tehrik-e-Insaf (PTI) zaprtega nekdanjega premierja Imrana Khana, ki je osvojila 101 sedež. PTI sicer na volitvah ni smela nastopiti kot stranka, zato so njeni člani nastopili kot neodvisni kandidati. Ti ne smejo sami oblikovati vlade, lahko pa v 72 urah po zmagi prijavijo pripadnost kateri koli stranki.

Šebaz Šarif je danes dejal tudi, da so se pri oblikovanju vlade pripravljeni pogovarjati tudi s kandidati PTI. “Pozabi in odpusti; odpusti in pozabi – pojdimo, združimo moči za boljše delovanje države,” je poudaril in dodal, da je potrebno pri tem ego pustiti ob strani.

Vendar pa je Khan med nastopom na sodišču v zaporu Adiala izključil možnost sodelovanja. “Ne bomo sedeli niti z PML-N niti s PPP,” je povedal novinarjem, ki so poročali o njegovem zaslišanju v zaporu. Ob tem je napovedal, da bodo domnevno prirejanje volitev izpodbijali na vrhovnem sodišču.

PML-N trikratnega nekdanjega premierja Šarifa je na volitvah osvojila 75 sedežev, stranka PPP pa 54. Ostalih 34 poslanskih sedežev si je razdelilo še enajst manjših strank. Zmago na volitvah sta sicer še pred objavo uradnih rezultatov razglasila tako Khan kot tudi Navaz Šarif.

Po objavi uradnih rezultatov v nedeljo so v več pakistanskih mestih pred poslopji volilne komisije izbruhnili protesti podpornikov nekdanjega premierja Khana, ki komisiji očitajo manipulacije. Ponekod so se protestniki spopadli s policijo.

PML-N in PPP sta leta 2022 združili moči in s premierskega stolčka odstavili Khana. Ta v zaporu prestaja več kot dvajsetletno kazen zaradi obtožb o korupciji in razkritju tajnih dokumentov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!