Palestinski predsednik prekinil stike z Izraelom

Svet 03. Jul 202322:34 4 komentarji
Mahmud Abas
Mahmud Abas (Jade Gao/via REUTERS)

Palestinski predsednik Mahmud Abas je po izraelski operaciji v Dženinu prekinil stike z Izraelom. Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v operaciji doslej ubitih osem ljudi, še 50 pa jih je bilo ranjenih.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je po obsežni izraelski operaciji proti palestinskim skrajnežem v Dženinu na Zahodnem bregu danes prekinil stike z Izraelom in usklajevanje na področju varnosti s to državo. Za to se je po navedbah njegovega urada odločil po današnjem srečanju z visokimi palestinskimi predstavniki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za začasno prekinitev usklajevanja z Izraelom se je sicer Abas v preteklosti odločil že večkrat, med prejšnjimi valovi nasilja.

Izrael je danes začel veliko zračno in kopensko ofenzivo na Dženin, kar je po poročanju tujih tiskovnih agencij največja vojaška operacija na palestinskih ozemljih v zadnjih letih.

Po navedbah Izraela gre za protiteroristično operacijo. Abasov tiskovni predstavnik Nabil Abu Rudejna pa je dejal, da gre za še en vojni zločin in pozval mednarodno skupnost, naj preneha molčati in naj v zvezi s tem sprejme resne ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje je bilo v izraelski operaciji v Dženinu doslej ubitih osem ljudi, še 50 pa jih je bilo ranjenih, od tega jih je deset v kritičnem stanju. Ministrstvo prav tako opozarja, da je nasilje izbruhnilo tudi v mestu Ramala, kjer naj bi izraelske sile ubile eno osebo.

Izraelski viri so danes napovedali, da potrebujejo še najmanj 24 ur za končanje operacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje