Papež sprejel prebežnike, ki so v Evropo prišli po humanitarnih koridorjih

Svet 18. Mar 202318:08
Papež Frančišek sprejel prebežnike
PROFIMEDIA

V Vatikanu je papež Frančišek sprejel skupino prebežnikov, ki je v Evropo prišla prek humanitarnih koridorjev. Prek teh naj bi v Evropo prišlo okoli 6.000 ljudi. Frančišek je v nagovoru obžaloval februarski brodolom ladje s prebežniki na jugu Italije in poudaril, da je treba ljudem ponuditi zakonite poti do stare celine.

Papež Frančišek je danes v Vatikanu sprejel skupino prebežnikov, ki so prišli v Evropo prek humanitarnih koridorjev. V uradni izjavi je izrazil žalost nad nesrečo ladje s prebežniki ob italijanski obali 26. februarja in opozoril, da bi morali narediti vse, da se takšne nesreče preprečijo.

Papež Frančišek je nato v govoru med dogodkom poudaril, da je potrebno beguncem in prebežnikom ponuditi zakonite poti, prek katerih lahko dosežejo Evropo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Pri tem je izpostavil pomembnost t.i. humanitarnih koridorjev, ki jih je zasnovala katoliška skupnost Sant’Egidio iz Italije in predstavljajo alternativo nevarnemu prečkanju Sredozemlja. Pri tem jim pomagajo tudi nekatere države EU, ki za najbolj ogrožene migrante izdajajo tudi vizume.

Prek teh koridorjev je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v Evropo prišlo okoli 6.000 ljudi, mnogi izmed njih pa so se udeležili papeževega sprejema. Frančišek je ob tem še posebej pohvalil pogum prebežnikov, ki so preživeli težke razmere v taboriščih za pridržanje v Libiji.

Papež se je ob sprejemu prebežnikov zahvalil tudi ljudem, ki so jim pomagali pri prilagajanju na njihovo novo življenje in dejal, da je “dobrodošlica prvi korak k miru”.

V Italiji so medtem identificirali truplo moškega, ki je utonil v omenjenem brodolomu blizu kalabrijskega mesta Cutro pred tremi tedni. V nesreči je umrlo najmanj 87 ljudi, od tega kar 35 otrok. 26 otrok je bilo mlajših od 13 let, še navaja Ansa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.