Pentagon objavil dokumente o neznanih letečih predmetih

Svet 26. Jun 202112:52 0 komentarjev
Carlos Barria/REUTERS

Ne le tisti, ki verjamejo v vesoljce, ampak tudi številni drugi so z velikim pričakovanjem spremljali petkovo objavo prvega poročila ameriške vlade o "neidentificiranih nebesnih fenomenih". A tudi po objavi poročila, ki ga je na devetih straneh spisal Pentagon, številna vprašanja ostajajo neodgovorjena.

V poročilu vlada oziroma obveščevalci namreč niso ponudili odgovora na to, kaj dejansko stoji za več kot 140 nenavadnimi nebesnimi pojavi, ki so jih zabeležili v minulih dveh desetletjih. Nikakršnega dokaza namreč ni, da bi lahko za njimi dejansko stala tajna napredna tehnologija držav, kot sta Kitajska in Rusija, ali morda celo zunajzemeljska bitja, a po drugi strani vsega tega tudi ni mogoče izključiti, so zapisali avtorji poročila – sodelavci Pentagona in tajnih obveščevalnih služb.

Uspelo jim je pojasniti le en nenavaden fenomen

Od skupno 144 nenavadnih fenomenov so uspeli pojasniti le enega samega, in sicer naj bi šlo za balon, iz katerega je uhajal zrak. Vsi ostali zaenkrat ostajajo nepojasnjeni. 18 primerov poleg tega posebej izstopa zaradi svoje “nenavadne smeri gibanja ali lastnosti leta” – na primer lebdenja na mestu kljub močnemu vetru ali premikanja z ekstremno hitrostjo.

Poglavitna ovira oziroma težava pri preiskavah naj bi bili nezadostni podatki. Poročilo sicer obenem izpostavlja, da predstavljajo ti fenomeni varnostno tveganje za zračni promet in morda tudi nacionalno varnostno grožnjo, zato je treba izdelati načrt, kako bi jih bilo mogoče bolje raziskati in razumeti.

V ZDA objavo poročila pričakovali z veliko napetostjo. To so še dodatno podžgale izjave nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame na televiziji o tem, da “obstajajo slikovni material in posnetki predmetov na nebu, za katere ne vemo točno, kaj so. Ne moremo pojasniti, kako se premikajo, njihove smeri leta, preprosto nimajo nobenega preprosto razložljivega vzorca.”

Poročilo je Pentagon v skladu s svojo zakonsko obveznostjo v petek predal ameriškemu kongresu. Celotno poročilo je sicer obsežnejše od devetih strani, ki so bile ob tem objavljene. Gre za šele predhodno oceno, a vendarle je to doslej sploh prvo uradno priznanje ameriške vlade o obstoju neznanih letečih predmetov oziroma nebesnih pojavov, ki so jih med drugim opazili ameriški vojaški piloti in katerih izvora ne znajo pojasniti oziroma ne morejo izključiti možnosti, da gre za vesoljska plovila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!