Peru zaradi razlitja nafte razglasil izredne okoljske razmere

Svet 23. Jan 202209:21 0 komentarjev
Razlitje nafte v Peruju
Profimedia

Peru je v soboto za obalno območje razglasil izredne okoljske razmere zaradi razlitja nafte, ki so ga povzročili valovi po vulkanskem izbruha na jugu Tihega oceana. Razlitje nafte v bližini perujske prestolnice Lima je povzročilo onesnaženje plaž, pogin ptic ter prizadelo ribiško in turistično industrijo.

Močan izbruh podvodnega vulkana v bližini Tonge je minulo soboto sprožil cunami v Tihem oceanu, ki je dosegel celo ZDA.

Perujsko ministrstvo za okolje je sporočilo, da je razlitje prizadelo površino veliko 174 hektarjev morja, plaž in naravnih rezervatov, kar ustreza 270 nogometnim igriščem. Čiščenje razlitja poteka že več dni.

Perujska vlada je izdala odlok o 90-dnevnih izrednih okoljskih razmerah, ki naj bi omogočil “trajnostno upravljanje” 21 plaž, ki so onesnažene zaradi 6000 sodčkov nafte. Ti so se razlili s tovorne ladje, ki so jo minulo soboto razkladali v rafineriji. Eden od ciljev odloka je boljša organiziranost različnih agencij in ekip, ki delujejo po nesreči, so sporočili s perujskega ministrstva za okolje.

Perujski minister za zunanjo trgovino in turizem Roberto Sanchez je v soboto ocenil, da gospodarska izguba znaša več kot 50 milijonov ameriških dolarjev. Perujska vlada je od španskega energetskega velikana Repsol, ki je lastnik rafinerije, že zahtevala plačilo odškodnine.

Repsol trdi, da je razlitje nafte posledica valov, ki jih je povzročil izbruh vulkana. Družba trdi, da ni odgovorna za razlitje, ker vlada ni izdala opozorila, da bi lahko podvodni izbruh vulkana povzročil nemirno morje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!