Pilot pred strmoglavljenjem prijatelju zaupal, da je letalo sumljivo

Svet 21. Sep 202207:58 0 komentarjev
Emiliano Sala
PROFIMEDIA

Skoraj tri leta so že minila od tragične nesreče argentinskega nogometaša Emiliana Sale, ki je skupaj s pilotom strmoglavil z zasebnim letalom v Rokavskem prelivu. BBC je pridobil ekskluzivni telefonski pogovor pilota, v katerem je prijatelju zaupal, da je letalo nevarno in da bo med poletom nosil rešilni jopič.

Argentinski nogometaš Emiliano Sala je januarja 2019 podpisal sanjsko pogodbo in za 15 milijonov funtov prestopil iz francoskega Nantesa v Cardiff. Nogometaš je moral le še priti iz Francije v Wales, kar pa se ni nikoli zgodilo, saj je manjše zasebno letalo, s katerim je potoval na Otok, strmoglavilo v Rokavskem prelivu.

V povezavi z nesrečo je bil na 18 mesecev zaporne kazni obsojen podjetnik David Henderson, ki je organiziral let. BBC je zdaj pridobil pogovor med pilotom Davidom Ibbotsonom in prijateljem, v katerem je pilot omenil težave z letalom, ko je letel v Francijo, da odpelje nogometaša Salo.

“Letim čez Rokavski preliv in zaslišim ‘pok’. Letim naprej in potem ‘bum’. Spraševal sem se, kaj je narobe. Preveril sem vse parametre, vse je bilo v redu. Letel sem naprej, vendar pa so težave pritegnile mojo pozornost,” je v telefonskem pogovoru razlagal Ibbotson.

“Oblekel si bom rešilni jopič”

Kasneje je ob pristanku ugotovil, da na letalu Piper Malibu ni deloval levi zavorni pedal, nato je prijatelju še omenil, da bi moralo letalo v hangar. “Običajno bi imel rešilni jopič za sedežem, vendar ga bom jutri kar oblekel,” je še dejal pilot svojemu prijatelju pred letom v Cardiff.

59-letni Ibbotson med nesrečo ni imel več veljavnega dovoljenja za upravljanje komercialnih poletov z letali, obenem pa tudi letalo Piper Malibu ni imelo dovoljenja za polete, prav tako ni imel niti ustreznih kvalifikacij za nočne lete.

Emiliano Sala
Stephane Mahe/File Photo/REUTERS

Sala prijateljem: Videti je, kot da bo letalo razpadlo

Kmalu po vzletu je strah zajel tudi nogometaša Salo, ki je poslal zvočno sporočilo svojim najbližjim. Dejal jim je, da ga je strah in da je letalo videti, ko da bo razpadlo.

Cardiff je po podpisu pogodbe argentinskemu napadalcu ponudil komercialni let prek Pariza, vendar si je Sala zaželel ostati v Franciji še nekaj več časa, da se poslovi od prijateljev in soigralcev v Nantesu. Zato je pri prevozu pomagal Willie McKay, ki je najel zasebni let prek Davida Hendersona.

Približno eno uro po vzletu v Nantesu je piper malibu izginil z radarjev, pristojni pa so takoj sprožili iskalno akcijo. V kasnejši analizi so ugotovili, da je pilot izgubil nadzor nad letalom, ko se je spuščal, da bi se izognil oblakom, nato pa je letalo strmoglavilo v Rokavski preliv, severno od Kanalskih otokov. Preiskovalci letalskih nesreč domnevajo, da je bil Sala nezavesten zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, prav tako pa je bil omamljen tudi pilot. Pokojnega igralca so v morju našli dva tedna po strmoglavljenju, medtem ko pilota niso našli nikoli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!