Pirc Musar pojasnila izjavo, s katero je razburila slovensko manjšino v Avstriji

Slovenija 17. Nov 202211:32 12 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Aljaž Uršej/N1

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob robu obiska v Trstu v sredo pojasnila, da z izjavo o "zgledno urejenih" manjšinskih pravicah v Avstriji, ki je razburila koroške Slovence, ni mislila nič slabega. "Zavedam se dejstva, da nikoli ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje," je dodala za italijansko radiotelevizijo Rai.

S tem se je novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar odzvala na ostre kritike koroških Slovencev ob njeni nedavni izjavi v intervjuju za avstrijski ORF, da so manjšinske pravice v Avstriji “zgledno urejene”.

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS), ena od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, je v sredinem sporočilu za javnost zapisal, da bi Pirc Musar kot odvetnica in novoizvoljena predsednica države “morala vedeti, da se niti državna pogodba iz leta 1919 niti državna pogodba iz leta 1955 nista zgledno izvajali ter da niso bile izpolnjene niti obljube koroškega parlamenta pred referendumom 1920 niti memorandum iz leta 2011”.

“Pričakovala bi, da me bo kdo poklical, mi povedal,” je v izjavi za slovensko uredništvo Rai v sredo še dejala Pirc Musar. “Če so me narobe razumeli, se jim opravičujem,” je dodala.

Napovedala je še, da bo po nastopu položaja obiskala koroške Slovence. Kot je dejala, se mora z njimi pogovoriti. Dejala je, da bo prisluhnila njihovim težavam in da bo delala tudi zanje. “Tudi oni so v mojem srcu, v moji duši,” je poudarila.

NSKS je v sredinem sporočilu za javnost med drugim predlagal, da bi Pirc Musar razmere na avstrijskem Koroškem lahko predstavili ob obisku, na katerega jo je ob izvolitvi povabil predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) ter župan Globasnice Bernard Sadovnik.

Predsednik NSKS Valentin Inzko pa je izrazil pripravljenost predstavnikov narodne skupnosti za obisk Ljubljane, kjer bi lahko predsednici čestitali za izvolitev in jo “objektivno seznanili s položajem manjšine”.

Pirc Musar v Trstu izpostavila, da želi slovenski narod poenotiti glede ključnih tem

Nataša Pirc Musar je v sredo pozno popoldne v Trstu na srečanju s predstavniki organizacij Slovencev v Italiji preletela odprta vprašanja, s katerimi se soočajo pripadniki manjšine. Izpostavila je, da želi slovenski narod poenotiti glede ključnih tem, je poročala italijanska radiotelevizija Rai.

Na srečanju v tržaškem Kulturnem domu, na katerem sta bila tudi predsednika obeh krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Ksenija Dobrila iz Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Walter Bandelj iz Sveta slovenskih organizacij (SSO), je Pirc Musar tudi predstavila svojo kariero, vrednote in potek predsedniške kampanje. Kot danes piše Primorski dnevnik na svoji spletni strani, je na srečanju tudi dejala, da so pravice manjšin temeljne človekove pravice.

Zatem se je prva slovenska predsednica republike udeležila pogovornega večera, na katerem so govorili o aktualnih temah v Sloveniji in Evropi, dvostranskih odnosih med Slovenijo in Italijo ter vlogi manjšine in manjšin. Po poročanju Primorskega dnevnika je Pirc Musar v pogovoru med drugim priznala, da je bila odločitev za kandidaturo ena najtežjih odločitev v njenem življenju. Da se je v predsedniško tekmo podala brez “strankarskega nahrbtnika”, namerava izkoristiti za preboj, ki ga želi doseči v svojem mandatu, in sicer odpravo razkola med levim in desnim delom družbe.

Kot navaja slovensko uredništvo Rai na svoji spletni strani, je bilo sprva predvideno, da bo dogodek v organizaciji slovenskega kluba in društva slovenskih izobražencev potekal pred drugim krogom predsedniških volitev in da bosta na njem sodelovala oba predsedniška kandidata. Ob robu pogovornega večera je Pirc Musar za Rai pojasnila, da je bila predvolilna kampanja dolga in utrujajoča, zato takrat ni mogla priti na srečanje, a je obljubila, da v primeru izvolitve najprej obišče prav Trst. “In obljubo sem izpolnila z največjim veseljem,” je dodala.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje