Saga s črnim panterjem končana: je žival sploh obstajala?

Svet 17. Nov 202210:29 4 komentarji
črni panter
PROFIMEDIA

Potem ko so v Vojvodini več dni iskali črnega panterja, je iskalna akcija do nadaljnjega preklicana. Pristojni ob tem ocenjujejo, da je žival ali območje zapustila ali pa v resnici nikoli ni obstajala in je le plod domišljije domačinov, ki pričajo, da so žival videli.

Pristojne službe v srbski občini Apatin so pretekle dni iskale črnega panterja, ki naj bi ga po pričevanju nekaterih opazili v tamkajšnjih gozdovih. Ker pa iskalna akcija, ki je potekala tudi s pomočjo dronov in termalne kamere, ni obrodila sadov, je do nadaljnjega prekinjena. Po besedah pomočnika sekretarja za kmetijstvo in lovstvo Nemanje Ivanovića, ki je iskalno akcijo tudi organiziral, so pristojni pripravljeni nadaljevati, če se bodo pojavili novi dokazi, da se na tem območju Vojvodine res giblje črna mačka.

Kot je dejal, po več dneh temeljitega pregledovanja njiv in gozdov v okolici Apatina niso našli niti enega oprijemljivega dokaza o navzočnosti tega plenilca. Pristojni na terenu namreč niso našli nobenih relevantnih dokazov oziroma sledi živali, prav tako nihče od domačinov ni poročal o novih srečanjih s črnim panterjem. Posamezna pričevanja in premalo jasen videoposnetek po njihovi oceni niso dovolj trdni dokazi, s katerimi bi upravičili nadaljnjo iskalno akcijo, poroča srbski N1.

Pristojni predpostavljajo, da je žival zaradi vznemirjenosti območje zapustila ali pa je nikoli ni bilo in da gre zgolj za domišljijo očividcev, ki ne prepoznajo te živalske vrste. Pristojni bodo ostali v pripravljenosti, če se bo izkazalo, da se žival tam res giblje.

Spomnimo, da so iz javnega podjetja “Vojvodinašume” Petrovaradin prejšnji četrtek sporočili, da so v občini Apatin opazili črnega panterja. Opozorili so, da je žival nevarna, občane pa posvarili, naj poskrbijo za svojo varnost in varnost sosedov. Vse, ki bi črnega panterja videli, so pozvali, naj o tem nemudoma obvestijo pristojno policijsko postajo. Nato se je oglasil domačin, ki je povedal, da je konec oktobra žival videl. Poudaril je, da ni nobenega dvoma o tem, da je šlo za črnega panterja, saj kot nekdanji lovec dobro pozna anatomijo lokalne divjadi.

“S prijateljem sva sadila ječmen. Ko sem s tovornjakom pripeljal seme, sem v nekem trenutku opazil, da je iz goščave prišla žival, ki tam ne bi smela biti. Prijatelj me je vprašal, kaj gledava, jaz pa sem dejal, da veliko mačko. Zelo dobro poznam živali in črni panter se je gibal zelo graciozno. Pri svojem premikanju se ni oziral, ni bežal. Prišel je na sredino njive, pogledal je proti nama in nato odšel. Dolgo sva ga gledala in nisva mogla verjeti. Nobenega dvoma ni, kaj sem videl, če mi kdo verjame ali ne,” je povedal.

Stekla je iskalna akcija živali, ki bi jo v primeru ulova pripeljali v živalski vrt Palić. Njen vodja Ivanović je pred dnevi dejal, da so preiskali teren, podoben avtohtonemu okolju panterja, tako z vidika vegetacije kot izobilja divjadi. A iskalna akcija je bila za zdaj neuspešna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje