Zreški Unior se kesa zaradi molka. A koliko nevarne snovi je ušlo iz tovarne?

Javnost je v sredo popoldan presenetilo sporočilo Uniorja, da so v podjetju že 26. oktobra ugotovili, da je začela uhajati zmes, v kateri je bila neznana, po navedbah Uniorja pa majhna koncentracija zdravju nevarnega kromovega trioksida. A do včeraj, ko je sporočilo za javnost poslal Unior sam, ne občanov Zreč ne javnosti o tem izrednem dogodku ni obvestil nihče. Uprava večinsko državnega Uniorja je danes pred kamerami priznala, da so naredili napako pri obveščanju javnosti. Obvestili so edino institucijo, ki jo res morajo, to je inšpektorat za okolje, in nikogar drugega. Niti osnovne šole, ki je v neposredni bližini tovarne. Še več: edine meritve, koliko rakotvorne snovi je ušlo v okolico, je do zdaj naročil le Unior sam, pa še to s skoraj dvotedenskim zamikom, kar pomeni, da ne vemo, koliko kromovega trioksida je ušlo iz tovarne na dan tehnične okvare in neposredno po njej. Prav tako so v podjetju povedali, da se v treh tednih, kolikor je minilo od tega izrednega dogodka, pri njih v podjetju ni oglasil še nihče iz pristojnih državnih institucij.

Konec oktobra, torej pred tremi tedni, je v obratu Obdelovalnica v zreškem Uniorju uhajala para iz kadi za galvanizacijo. V zmesi je bil tudi potencialno nevaren kromov trioksid. O uhajanju so podjetje obvestili zaposleni, saj je snov pristala na avtomobilih na parkirišču. V Uniorju so pokvarjeno linijo ustavili in obvestili pristojni okoljski inšpektorat, ki pa vse do danes še ni prišel do proizvodnje, pravijo v podjetju.

Predsednik uprave Uniorja Darko Hrastnik je na tiskovni konferenci pokazal lokacijo in fotografijo ventilatorja oziroma tako imenovanega ukapljevalnika, pri katerem so nastale nepravilnosti. Kot je dejal, ima naprava nalogo, da zbere kapljice, ki prihajajo iz tehnološkega postopka, in jih vrne v obtok. “Ker je ta ventilator pihal s preveliko močjo, je kapljice tistega dne zaradi nizkega pritiska, deževja in vetra odnesel v okolico,” je pojasnil.

O dogodku je dejal še, da je bila naprava po tem ustavljena do 7. novembra. V tem času je dobavitelj naprave ustrezno nastavil pretok zraka.

Pred ponovnim zagonom naprave so v Uniorju izvedli tehnične meritve, ki so bile po navedbah podjetja skladne z zakonodajo in zahtevami okoljevarstvenega dovoljenja.

Podjetje dogodka do včeraj ni sporočilo javnosti

Podjetje je danes potrdilo, da je napako sporočilo pristojnemu inšpektoratu, ki pa vse do danes še ni bil na kraju dogodka.

Emisije kromovega trioksida na cevi ob izhodu iz tovarne je za Unior izmeril Talum Inštitut. Darko Hrastnik je ob teh podatkih ponovil, da rezultati meritev niso dosegli mejnih vrednosti. Tudi o kritičnih vrednostih kromovega trioksida v okolici tovarne je Hrastnik dejal, da teh niso dosegli.

Kljub nizkim vrednostim škodljivih snovi v okolju težavam ni videti konca. Meritve so namreč izvedli 7. novembra, torej dva tedna po nesreči in na dan, ko so okvarjeno napravo znova zagnali. Hkrati je sporno tudi komuniciranje podjetja z javnostjo, ki vse do včeraj prebivalcem ni sporočilo, da se je v Uniorju okvarila naprava.

Na vprašanje, zakaj so meritve izvedli šele novembra, čeprav se je dogodek zgodil že 26. oktobra, je predsednik uprave odgovoril, da so preverili zdravje zaposlenih in okoliških prebivalcev, ki niso kazali znakov obolenj. Hrastnik obžaluje pozen odziv podjetja in meni, da bi morali drugače pristopiti, ob tem je še zatrdil, da se to ne bo več ponovilo.

Jasnih odgovorov na vprašanje N1, kdo se je odločil, da napake ne bodo takoj sporočili javnosti, podjetje ni podalo: “To ni bila odločitev. Enostavno se nismo do tega opredeljevali oziroma je v tistem trenutku ekipa menila, da to ni potrebno. Torej vznemirjati javnosti s tem dogodkom, za katerega smo v tistem trenutku menili, da je koncentracija tako majhna, da posledic na zdravje ne bo,” je povedal član uprave Branko Bračko.

Dogajanje v Uniorju se seli na politični parket

Na tiskovni konferenci so potrdili še, da je informacijo o napaki naprave v začetku novembra po drugih kanalih dobil tudi župan občine Zreče Boris Podvršnik; župan bo za komentar na voljo popoldan. Ob tem je vredno dodati, da Podvršnik znova kandidira za županski stolček, pri tem pa ima le enega protikandidata, in sicer Vladimirja Kukavico, ki ga predlaga Gibanje Svoboda. Nesreča v Uniorju tako dobiva še politični predznak, saj se postavlja vprašanje, zakaj župan ni obvestil javnosti, če je izvedel za dogajanje v Uniorju.

Po napaki so na vozilih, ki so bila parkirana na parkirišču, ostali madeži, pri katerih bo Unior kril stroške poliranja. Škodo je do zdaj prijavilo 460 ljudi.

Ker je zmes vidna na pločevini, je razumljivo sklepati, da je ta nevarna tudi za ljudi. Kako podjetje ve, da nihče od občanov ni imel težav z zdravjem? Kot pravijo, trdnih zagotovil za to ne morejo dati, so pa povedali, da v Uniorju niso zaznali povečanih bolniških dopustov, ki bi nakazovali na obolenja. O dogodku niso obvestili niti bližnje šole.

šola v Zrečah
N1

Nadzorniki izvedeli ta torek

Na N1 smo neuradno izvedeli, da so nadzorniki dobili informacijo o nesreči šele ta torek, torej tri tedne po dogodku. Predsednik Franc Dover je za tem sklical izredno sejo nadzornega sveta, kjer jim je uprava pojasnila okoliščine. Unior je po seji sporočil le, da so se nadzorniki “seznanili z izrednim dogodkom – tehnično okvaro v družbi Unior”. Neuradno je slišati, da nadzorniki v odzivu uprave niso videli težav. Kasneje so sporočili, da obžalujejo, da je prišlo do neljubega dogodka, na to temo so se danes ponovno sestali. Tudi oni se zavedajo, da je bil odziv uprave prepozen, vendar morebiten odpoklic ni bil na mizi.

Komuniciranje uprave pa je zmotilo tudi nekatere lastnike. Zreški proizvajalec orodja je v približno 50-odstotni lasti države. Največji delničar je s 40 odstotki Slovenski državni holding (SDH), katerega odziv čakamo. Neuradno pa do tega tedna za dogodek niso vedeli.

Drug delničar Uniorja, ki ne želi biti imenovan, se sprašuje, zakaj tritedenski molk. “Menim, da je tako komuniciranje družbe neprimerno, ker je prepozno,” nam je povedal. “Veseli smo, da ni bilo žrtev, vendar bi pričakovali, da se ob takem izrednem dogodku takoj javnost obvesti o nesreči, ko je zadeva sanirana, pa se poda dopolnilna informacija. V tem primeru tega ni bilo. Od uprave bomo zahtevali odgovore, zakaj tritedenski molk.” Meni pa, da včerajšnji sklep nadzornikov, ki so se le seznanili z dogodkom, nakazuje, da nadzorniki niso odkrili nepravilnosti pri ukrepanju Uniorjeve uprave. V takem primeru bi bil sklep seje drugačen.

Je inšpektorat preveril stanje na terenu?

Unior je, kot mu velevajo določbe okoljevarstvenega dovoljenja, takoj po dogodku obvestil inšpektorat za okolje in prostor (IRSOP): najprej telefonsko, nato še pisno. Odprto pa ostaja vprašanje, ali je inšpektorat stanje in morebitne škodljive vplive na okolje preveril na terenu.

Kot so nam povedali na IRSOP, jim je Unior 26. oktobra sporočil, da je “zaradi okvare naprave za čiščenje odpadnih plinov na enem od izpustov v podjetju prišlo do emisije snovi oziroma kapljic v okolje”. Priložil je tudi dokument ‘Analiza ukrepanja in korektivni ukrepi zaradi izrednega dogodka’.

Inšpektor je uvedel inšpekcijski dogodek, ki je potrdil navedbe Uniorja, da je “na galvanski liniji (…) prišlo do emisije kromovih par v okolje”. Inšpektorat je ugotovil, da je takoj po odkritju izpustov upravljalec naprave to ustavil in odpravil napako ter izvedel korektivne ukrepe z namenom preprečitve ponovitve takega dogodka. “Ukrepanje upravljalca naprave je bilo skladno z zahtevami iz okoljevarstvenega dovoljenja,” pravijo na inšpektoratu. Dodali so, da bo upravljalec naprave izvedel monitoring emisije snovi v zrak iz naprave in monitoring tal v okolici naprave.

Postopek sicer še ni zaključen, inšpektorat napovedujejo izredni inšpekcijski pregled naprave. “V primeru ugotovljenih nepravilnosti bo inšpektor za okolje ukrepal.”

Iz vsega napisanega ni jasno, ali je inšpektor dejansko na terenu preveril stanje naprave in izmeril oziroma naročil meritve učinkov na okolje. Odgovor na to vprašanje čakamo.

Na NIJZ so nam pojasnili, da o dogodku niso bili obveščeni. Tudi sami so se, kot pravijo, po Uniorjevi objavi obrnili na zgoraj omenjeni inšpektorat, “ali v zvezi z dogodkom razpolaga s kakršnimikoli informacijami oziroma je v zvezi z njim izvajalo kakršnekoli ukrepe”. Več od tega nam niso povedali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje