Prihodi prebežnikov na Lampeduso se nadaljujejo, ponoči jih je tja prispelo 171

Svet 20. Sep 202310:51 1 komentar
Lampedusa, migranti, prebežniki
REUTERS/Yara Nardi

Na Lampeduso še vedno prihajajo novi prebežniki. Ponoči je na otok prispelo 171 migrantov, še 17 se jih je zateklo na bližnji manjši otok Lampione. Glede na dobro vremensko napoved oblasti pričakujejo, da jih bo v prihodnjih dneh na otok prišlo še več, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na otoku je sicer trenutno 1.761 migrantov, med njimi 443 mladoletnikov brez spremstva. V torek je na otok prispelo 23 čolnov s skupno 896 migranti. Samo v torek zvečer je v eni uri prispelo 13 čolnov.

Oblasti predvidevajo, da bodo danes na Sicilijo prepeljale 500 migrantov.

Italijanska premierka Giorgia Meloni, ki jo je spremljala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, je v nedeljo med obiskom na Lampedusi poudarila, da trenutno ne poziva k vseevropski prerazporeditvi migrantov, saj da to ne bi rešilo problema. “Ustaviti moramo pritok nezakonitih migrantov od zunaj,” je dejala in pozvala k novi evropski pomorski misiji za boj proti tihotapskim tolpam.

Von der Leyen je ob tem predstavila evropski akcijski načrt v desetih točkah za reševanje migracijskega pritiska na Italijo, ki poleg boja proti tihotapcem in možnosti za razširitev pomorskih misij v Sredozemlju vključuje tudi podporo Italiji pri premeščanju migrantov z Lampeduse.

Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni, Lampedusa
REUTERS/Yara Nardi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje