Po desetih letih krivci za sestrelitev malezijskega letala še vedno nekaznovani

Svet 16. Jul 202411:00 0 komentarjev
Rekonstrukcija sestreljenega malezijskega letala
Rekonstrukcija sestreljenega malezijskega letala (Foto: PROFIMEDIA)

Svojci žrtev sestrelitve malezijskega potniškega letala MH17 bodo ob deseti obletnici incidenta v sredo v spominskem parku blizu amsterdamskega letališča Schiphol obeležili spomin na svoje bližnje. Trije moški, ki jih je nizozemsko sodišče leta 2022 spoznalo za krive za sestrelitev, ostajajo nekaznovani za vpletenost v smrt 298 ljudi.

Letalo družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo 17. julija 2014 v času intenzivnih spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti sestreljeno nad Donbasom na vzhodu Ukrajine. Umrlo je vseh 283 potnikov in 15 članov posadke na krovu.

Med žrtvami so bili državljani desetih držav, med njimi 196 Nizozemcev, 38 Avstralcev in 43 Malezijcev.

Blizu letališča Schiphol, od koder je leta 2014 vzletelo letalo MH17, se bo ob 10. obletnici incidenta v sredo zbralo več sto sorodnikov žrtev in več političnih veljakov, da bi počastili spomin na umrle v sestrelitvi letala. Spominske slovesnosti bodo potekale tudi drugod, med drugim v avstralskem parlamentu.

Ob tem sicer pojenja upanje, da bi se odgovorni za sestrelitev kmalu znašli za rešetkami, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Foto: PROFIMEDIA

Tri že obsodili, a še niso odgovarjali

Sodišče na Nizozemskem je novembra 2022 tri moške, ruska državljana Sergeja Dubinskega in Igorja Girkina ter Ukrajinca Leonida Harčenka v odsotnosti spoznalo za krive umora zaradi sodelovanja pri sestrelitvi. Rusa Olega Pulatova, edinega, ki je imel v procesu pravno zastopstvo, je oprostilo obtožb.

Med preiskavo se je izkazalo, da je letalo sestrelila ruska raketa tipa buk, ki so jo na območje v Ukrajini pod nadzorom proruskih upornikov pripeljali iz Rusije. Sodniki so odločili, da so bili Girkin, Dubinski in Harčenko odgovorni za prevoz rakete iz vojaškega oporišča v Rusiji in njeno namestitev na mestu izstrelitve, čeprav rakete niso izstrelili sami.

Dubinski in Harčenko naj bi bila kljub obsodbi še vedno na prostosti, ultranacionalist Girkin pa je bil sicer letos v Rusiji obsojen na štiri leta zapora zaradi javnega pozivanja k ekstremizmu, potem ko je več mesecev ostro kritiziral rusko vojaško vodstvo.

Ostanki sestreljenega letala na letu MH17
Foto: Antonio Bronic/REUTERS

Je bil v sestrelitev neposredno vpleten tudi Putin?

Lani so se medtem pojavili tudi močni indici, da so bile v sestrelitev neposredno vpletene ruske oblasti, vključno s predsednikom Vladimirjem Putinom, vendar so preiskavo zaustavili, ker ni bilo dovolj dokazov. V Moskvi so vse obtožbe v povezavi s primerom odločno zanikali.

Nizozemska, Avstralija in tudi Evropska unija kljub temu od Rusije še vedno zahtevajo odgovornost za sestrelitev letala MH17.

Nizozemska je v zvezi s tem tožila Rusijo na Evropskem sodišču za človekove pravice, ki je januarja lani kot prvo mednarodno sodišče potrdilo vpletenost Rusije v sestrelitev. Drugi postopek pa sta Amsterdam in Canberra lani skupaj sprožila pred Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO).

Vladimir Putin
foto: PROFIMEDIA

“Na koncu nismo mogli nikogar spraviti za rešetke. Občutek pravičnosti je prisoten, vendar ne v tolikšni meri, kot bi moral biti,” je po navedbah AFP v ponedeljek pred obletnico sestrelitve priznal novi nizozemski premier Dick Schoof.

Tudi v luči vojne v Ukrajini, kjer najintenzivnejši spopadi še vedno potekajo ravno v Donbasu, je malo verjetno, da bi se odgovorni dejansko znašli v zaporu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!