Začetek sojenja zaradi sestrelitve malezijskega letala nad Ukrajino

Svet 07. Jun 202114:17 > 16:28 0 komentarjev
Letalo Malaysia Airlines MH17
Reuters

Pred sedmimi leti so nad vzhodno Ukrajino sestrelili letalo družbe Malaysia Airlines MH17. Umrlo je skoraj 300 ljudi, večina med njimi je bila Nizozemcev. V Amsterdamu se je začel glavni del sojenja štirim obtoženim, trem Rusom in Ukrajincu.

Letalo, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je bilo sestreljeno 17. julija 2014. Ubitih je bilo vseh 283 potnikov in 15 članov posadke na krovu. Večina potnikov je bila Nizozemcev, zato sojenje tudi poteka na Nizozemskem, v posebno varovanem poslopju v bližini amsterdamskega letališča.

Tožilstvo je zaradi umora 298 ljudi obtožilo tri Ruse, Sergeja Dubinskega, Igorja Girkina in Olega Pulatova, ter Ukrajinca Leonida Harčenka, ki naj bi bili odgovorni za sestrelitev letala. Tožilstvo trdi, da so štirje obtoženi na višjih položajih proruskih separatistov. Trenutno naj bi bila četverica v Rusiji, le enega od njih pa zastopa odvetnik.

“Do danes ni nihče prišel in priznal delne krivde za strmoglavljenje MH17,” je povedal sodnik Hendrik Steenhuis. Steenhuis je poudaril, da je pomembno preučiti dokaze na javnem sojenju kljub odsotnosti obtoženih. “Na splošno je pomembno za družbo in predvsem svojce, da je zaslišanje javno, da po bo letih preiskovanja več znano o rezultatih preiskave,” je dodal.

Sojenje MH17 Sojenje MH17
Sojenje trem krivim v primeru MH17 (Vir: Piroschka van de Wouw/REUTERS)
Začetek sojenja zaradi sestrelitve letala Začetek sojenja zaradi sestrelitve letala
Reuters

Malezijsko potniško letalo, ki je julija 2014 strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, je po ugotovitvah mednarodne ekipe preiskovalcev zadela raketa vrste buk, ki so jo na območje pripeljali iz Rusije. Letalo je v času strmoglavljenja letelo nad delom Ukrajine, ki je bil pod nadzorom proruskih upornikov. Med žrtvami sestreljenega letala na letu MH17 je bilo tudi 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.

Ruska vlada vztrajno zanika vpletenost v incident.

Sojenje se je uradno začelo marca lani, vendar so se ukvarjali predvsem s pravnimi postopki, kot je sprejemljivost dokazov o strmoglavljenju. Sodišče pa je danes začelo s splošnimi temami, kot je pregled dokumentacije. Sledili bodo trije dnevi razprave. Skupno naj bi glavni del sojenja predvidoma trajal do 9. julija. Septembra bodo lahko pred sodiščem spregovorili tudi svojci žrtev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!