Avstralske oblasti bodo od Rusije zahtevale odgovornost za sestrelitev MH17

Svet 09. Feb 202308:27 3 komentarji
Ostanki sestreljenega letala na letu MH17
Antonio Bronic/REUTERS

Avstralske oblasti bodo od Rusije zahtevale odgovornost za sestrelitev malezijskega potniškega letala MH17, ki je letel nad Ukrajino. Preiskovalci so včeraj namreč sporočili, da obstajajo močni indici, da je dobavo raketnega sistema, ki je bil uporabljen za sestrelitev letala, odobril ruski predsednik Vladimir Putin.

Avstralske oblasti so se danes zavezale, da bodo od Rusije zahtevale odgovornost za sestrelitev malezijskega potniškega letala MH17, kljub temu da je bila preiskava nesreče v sredo začasno ustavljena. Rusijo so prav tako obtožile oviranja preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožbe Rusije, da ovira preiskavo

Avstralska zunanja ministrica Penny Wong in generalni državni tožilec Mark Dreyfus sta danes opozorila, da je Rusija večkrat poskušala ustaviti preiskavo sestrelitve letala, zaradi česar je nemogoče zbrati potrebne dokaze.

“Zaradi nezakonite in nemoralne invazije Rusije v Ukrajino ter njenega nesodelovanja pri preiskavi je zbiranje dokazov nemogoče,” sta navedla v skupni izjavi. Ob tem sta poudarila, da bo Avstralija od Rusije zahtevala odgovornost za njeno vlogo pri sestrelitvi civilnega letala.

Indici, da je Putin odobril dobavo raketnega sistema

Preiskovalci so sicer v sredo sporočili, da obstajajo močni indici, da je ruski predsednik Vladimir Putin odobril dobavo raketnega sistema, s katerim so obtoženi leta 2014 sestrelili letalo MH17. Hkrati so opozorili, da ni nobenega dokaza, da je Putin ukazal sestrelitev letala.

Še isti dan pa so dodali, da so izčrpali vse sledi in da ni dovolj dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka proti kateremu koli osumljencu.

V zvezi s sestrelitvijo poteka več sodnih postopkov

Letalo družbe Malaysia Airlines na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur so sestrelili julija 2014 nad Donbasom, kjer so takrat potekali intenzivni spopadi med ukrajinskimi in proruskimi separatističnimi silami. Umrlo je vseh 283 potnikov in 15 članov posadke na krovu. Med žrtvami je bilo 193 Nizozemcev, 27 avstralskih državljanov in 43 Malezijcev.

Novembra lani je nizozemsko sodišče tri moške, Rusa Sergeja Dubinskega in Igorja Girkina ter Ukrajinca Leonida Harčenka, v odsotnosti spoznalo za krive umora zaradi sodelovanja pri sestrelitvi. Rusa Olega Pulatova, edinega, ki je imel v procesu pravno zastopstvo, je oprostilo obtožb. Četverica je sicer na prostosti in naj bi bila v Rusiji.

V zvezi s tragedijo leta MH17 potekata še najmanj dva sodna postopka. Eden na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer Nizozemska v zvezi s tem toži Rusijo, drugega pa sta letos pred Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) proti Rusiji sprožili Nizozemska in Avstralija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje