Vladimir Putin naj bi odobril dobavo rakete za sestrelitev malezijskega letala

Vladimir Putin
REUTERS

Dobavo raketnega sistema, ki je leta 2014 nad Ukrajino sestrelil malezijsko letalo MH17 in ubil skoraj 300 ljudi, je po navedbah preiskovalcev odobril ruski predsednik Vladimir Putin, poroča BBC. Ker ima Putin kot predsednik Rusije imuniteto, ga kljub domnevni vpletenosti v sestrelitev ne morejo obtožiti ničesar. Preiskava dogodka se sicer začasno zaustavlja, saj ni dovolj dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka proti kateremu koli osumljencu.

Po navedbah mednarodnih preiskovalcev obstajajo močni sumi, da je odločitev o dobavi raketnega sistema, ki je leta 2014 sestrelil malezijsko letalo na letu MH17 in za seboj pustil 298 smrtnih žrtev, sprejel ruski predsednik Vladimir Putin, poroča BBC.

Začetek sojenja zaradi sestrelitve letala
Reuters

Letalo Boeing 777 družbe Malaysia Airlines je julija 2014, v času napetosti med proruskimi uporniki in ukrajinskimi silami, letelo iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ko ga je v ukrajinski regiji Donbas zadela raketa ruske izdelave. Kot piše BBC, je bilo območje, nad katerim je do sestrelitve prišlo, tedaj pod nadzorom Rusije. Iz izpiskov telefonskih pogovorov, ki jih je predložilo nizozemsko sodišče, je razvidno, da so ruski uradniki dejali, da se bo o tem, ali bodo ruske separatiste vojaško podprli, odločil Putin.

Preberite še: Ruski veleposlanik na pogovor zaradi sestreljenega malezijskega letala

“Obstajajo konkretni podatki, da je bila prošnja separatistov predložena predsedniku in da jo je ta uslišal,” so dejali preiskovalci, a dodali, da ni znano, ali prošnja eksplicitno omenja sistem, ki je sestrelil MH17. “Četudi govorimo o močnih sumih, dokazi niso dokončni in trdni.”

Čeprav je odobril dobavo rakete, pa nič ne nakazuje na to, da je Putin ukazal samo sestrelitev. Pav tako mu kot vodji države pripada imuniteta, zato ga kljub sumom na vpletenost ne morejo obtožiti, piše BBC.

Preiskava na mrtvi točki

Novembra lani je nizozemsko sodišče tri moške, Rusa Sergeja Dubinskega in Igorja Girkina ter Ukrajinca Leonida Harčenka, v odsotnosti spoznalo za krive umora zaradi sodelovanja pri sestrelitvi. Rusa Olega Pulatova, edinega, ki je imel v procesu pravno zastopstvo, je oprostilo obtožb. Četverica je sicer na prostosti in naj bi bila v Rusiji.

Preberite še: Sestrelitev malezijskega letala: en oproščen, za tri dosmrtna ječa

Kot poroča BBC, pa so preiskovalci v sredo sporočili, da so izčrpali vse sledi in da ni dovolj dokazov za nadaljevanje kazenskega postopka proti kateremu koli osumljencu. Rusija vsakršno vpletenost v incident že od začetka preiskave zanika in obtožbe označuje za politično motivirane.

V sestrelitvi je umrlo vseh 298 potnikov na krovu letala. Od tega je bilo 196 Nizozemcev, drugi so prihajali iz Malezije, Avstralije, Združenega kraljestva, Belgije in drugih držav.

Preberite še: Sorodnica umrlih v sestrelitvi MH17: Vedeti moramo, kdo je odgovoren

Primer preiskuje skupna mednarodna preiskovalna ekipa, v kateri so člani iz Nizozemske, Avstralije, Belgije, Malezije in Ukrajine; torej držav, ki jih je zaradi večjega števila lastnih državljanov na krovu sestrelitev letala najbolj prizadela.

V zvezi s tragedijo leta MH17 sicer potekata še najmanj dva sodna postopka. Eden na Evropskem sodišču za človekove pravice, kjer Nizozemska v zvezi s tem toži Rusijo, drugega pa sta letos pred Mednarodno organizacijo civilnega letalstva (ICAO) proti Rusiji sprožili Nizozemska in Avstralija.

Sojenje MH17
Sojenje v primeru MH17 leta 2021 (Vir: Piroschka van de Wouw/REUTERS)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.