Po eksploziji na Japonskem evakuiran premier, zavladala panika in kaos (VIDEO)

N1 video 15. Apr 202308:40 0 komentarjev

Posnetki policijskega posredovanja kot iz filmske akcije se pojavljajo na spletnih straneh vseh glavnih medijev, potem ko sta v japonskem mestu Wakajama zavladala panika in kaos. Med govorom premiera Fumia Kišida je zadonel glasen pok, neznanec je med zbrane odvrgel dimno bombo. Premier je bil evakuiran, policija pa je nemudoma obvladala storilca.

Posnetki kot iz filmske akcije so preplavili družbena omrežja, delil pa jih je eden od očividcev današnjega napada, ki se se je zgodil v mestu Wakajama, kjer si je ogledal tamkajšnjo ribiško pristanišče. Japonska javna televizija NHK je poročala, da je do dogodka prišlo okoli 10.30 dopoldan, ko je premier Fumio Kišida stopil iz ribiškega pristanišča Saikazaki pred ljudi, ki so se zbrali tam.

Kot je razvidno iz posnetkov NHK, ki jih je na Twitterju delil eden od očividcev, ki je tudi posnel celotno dogajanje ob premierjevem obisku, je v trenutku, ko je Kišida stopil pred zbrane ljudi, eden od zbranih med množico prijel okoli vratu – po poročanju novinarke NHK v posnetku – mlajšega moškega, ki je v roki držal srebrn tulec. Moški je nosil očala, masko in siv nahrbtnik, preden so ga prijeli, je bilo videti, kot da poskuša aktivirati, kar je po poročanju najverjetneje bila dimna bomba. Medtem ko se je moškemu pri obvladovanju mlajšega osumljenca pridružil še eden od zbranih ter varnostna policija, je v ozadju slišati ženske krike, nato pa nenaden pok in dimno zaveso v bližini mesta, kjer je stal Kišida.

“Mimo mene je poletel srebrn, podolgovat tulec,” je povedal eden od očividcev, drugi pa, da so videli, da je tulec nekdo odvrgel in nato še potisnil z nogo, preden je eksplodiral. Očividci so se tam zbrali, da bi slišali Kišidino podporo ob bližajočih se lokalnih volitvah. Policija je za CNN povedala, da je osumljenec aretiran zaradi poskusa nasilnega oviranja posla oz. dela po japonski zakonodaji. Drugih informacij o razlogih napada policija še ni podala. Po poročanju medijev in tamkajšnje policije je bil pridržan en moški, varnostniki pa so nepoškodovanega Kišido takoj umaknili z dogodka. Približno uro po dogodku je na železniški postaji v Wakajami vendarle nagovoril ljudi v okviru kampanje svoje stranke in se jim opravičil, ker jim je povzročil toliko skrbi. V govoru, ki ga je prenašala televizija NHK, je povedal, da policija še preiskuje eksplozijo in dodal, da se borijo na volitvah, ki so pomembne za državo. Kampanjo za vladajočo Liberalno-demokratsko stranko bo po načrtovanem urniku nadaljevala tudi danes in jutri

Gre za še en odmevnejši napad na japonskega politika, potem ko je Japonsko lani poleti pretresel atentat, v katerem je bil v mestu Nara ustreljen najdlje vladajoči japonski premier – Šinzo Abe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!