Po maratonskih sestankih dosegli dogovor: Nizozemska pred sestavo desne vlade

Svet 15. Maj 202412:27 > 19:09 0 komentarjev
Geert Wilders
Foto: REUTERS

Nizozemski partnerji za sestavo nove koalicije so po včerajšnjih maratonskih sestankih danes ponovno zasedali, da bi skoraj pol leta po volitvah oblikovali vlado. Potem ko je vodja zmagovalne stranke na volitvah, nacionalist Geert Wilders, pred dvema mesecema opustil možnost, da bi vodil vlado, so stranke, ki so prej zavračale sodelovanje, zdaj očitno našle skupno pot. Wilders je namreč sporočil, da so s koalicijskimi partnerji dosegli dogovor o oblikovanju vlade. Nizozemska je tako na poti do najbolj desne vlade v novejši zgodovini.

Nizozemski nacionalist Geert Wilders, ki je pred slabega pol leta po odstopu premierja Marka Rutteja zmagal na volitvah, je danes oznanil, da jim je s pogajalci uspelo doseči dogovor o oblikovanju naslednje nizozemske vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Koalicijo bo sestavil še s tremi drugimi desnimi strankami.

Točna vsebina dogovora javnosti še ni na voljo, saj ga morajo dokončno potrditi vse koalicijske stranke. Prav tako ni jasno, kdo bo premier, potem ko se je moral Wilders zaradi nezadostne podpore temu položaju odpovedati. Rok za oblikovanje vlade se sicer izteče ob polnoči, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wildersu je tako očitno v zadnjem trenutku uspelo, potem ko se je po zmagi na volitvah novembra lani skoraj šest mesecev pogajal s potencialnimi koalicijskimi partnerji. Ob tem se je bil marca med pogajanji prisiljen odpovedati premierskemu položaju, ker za to ni imel zadostne podpore.

“Ne pozabite, nekega dne bom postal predsednik vlade”

“Ne pozabite, nekega dne bom postal predsednik vlade. S podporo še več Nizozemcev, ker bodo glasovi milijonov ljudi uslišani. Če ne jutri, pa pojutrišnjem,” je takrat dejal Wilders, ki ga nekateri zaradi podobnosti z nekdanjim predsednikom ZDA imenujejo “nizozemski Trump”.

Za zdaj tako še ni jasno, kdo bo postal naslednji nizozemski premier. Zdi se, da je glavni kandidat za ta položaj nekdanji minister za izobraževanje in notranje zadeve Ronald Plasterk, ki je imel tudi ključno vlogo v koalicijskih pogajanjih, navaja AFP.

Da so blizu dogovora, so že prej zatrdili tudi voditelji drugih strank. A tudi ti niso znali povedati, kdo bo novi predsednik vlade. Pieter Omtzigt iz NSC je dejal, da bo oblikovanje ministrske ekipe trajalo še vsaj en mesec. Kljub temu bi bilo vodenje populistične PVV radikalen premik v desno za Nizozemsko.

Že včeraj dosegli nekatere dogovore

Sicer so že po včerajšnjih 16-urnih pogovorih stranke zatrdile, da so dosegle dogovor o vladnih financah. “Ne vidim možnosti, da to ne bi uspelo,” je Wilders dejal kmalu po polnoči. Wilders je pred dvema mesecema sicer napovedal, da kljub presenetljivi zmagi na novembrskih volitvah ne bo postal novi predsednik vlade. Tedaj je dejal, da nima zadostne podpore med strankami.

V koalicijo si je Wilders vseskozi želel pritegniti stranko Nova družbena pogodba (NSC), desnosredinsko Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja ter Gibanje kmetov in državljanov (BBB), vendar preboja v pogovorih tedaj niso dosegli. Preobrat mu je naposled očitno uspel.

Skupaj bodo imeli v spodnjem domu parlamenta 88 od skupno 150 sedežev.

Ime kandidata za premierja še danes

Za dosego morebitnega dogovora je Wilders omilil nekatera stališča. Ob tem je ponovno zatrdil, da vlade ne bo vodil on. Wilders naj bi svojega kandidata za vodenje države predlagal še danes.

Kljub temu da podrobnosti koalicijskega dogovora niso znane, je že zdaj jasno, da bo prihodnja vlada v tej sestavi uvedla strožjo migracijsko politiko.

Wildersova skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) je na parlamentarnih volitvah na Nizozemskem 22. novembra lani osvojila 37 od 150 sedežev v parlamentu, kar je bila nepričakovana okrepitev podpore za skrajno desnico v tej državi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!