Po mesecih blokade v pogajanjih med Madžarsko in Komisijo prihaja do premikov

Svet 11. Nov 202218:27 0 komentarjev
Bernadett Szabo/REUTERS

Po mesecih blokade v pogajanjih med Madžarsko in Evropsko komisijo glede izplačila milijardnih sredstev za okrevanje po pandemiji prihaja do premikov. Vlada v Budimpešti je z Brusljem dosegla dogovor o reformah za okrepitev neodvisnosti pravosodja, kar je bila ena od spornih točk v pogovorih, so povedali viri pri EU.

Kot je v Bruslju za nemško tiskovno agencijo dpa danes povedal neimenovani predstavnik EU, gre za pomemben korak, vendar pa to še ne pomeni konca pogajanj z Budimpešto. Eden od pogojev Bruslja naj bi bil, da so imenovanja na ključne položaje v pravosodju možna le ob sodelovanju neodvisnega državnega sodnega sveta.

Poleg tega bi bilo treba odpraviti pravico vlade do izpodbijanja pravnomočnih sodnih odločb pred politično izvoljenim ustavnim sodiščem. Odpravljena naj bi bila tudi možnost, da vrhovno sodišče posega v pravico sodnikov do pritožbe na Evropsko sodišče, je povedal predstavnik EU.

Madžarska pod vodstvom premierja Viktorja Orbana je edina od 27 držav članic EU, ki ji še niso bila izplačana sredstva iz milijardnega sklada za okrevanje po pandemiji covida-19. Načrt za okrevanje in odpornost, ki služi kot podlaga za izplačilo sredstev, je predložila že maja lani, a zaradi pomislekov Bruslja glede korupcije in pravne države do dogovora o izplačilu nepovratnih sredstev v višini 5,8 milijarde evrov ni prišlo.

Evropska komisija že leta kritizira politični vpliv na pravosodje na Madžarskem, pa tudi visoko stopnjo korupcije in druge kršitve vladavine prava. Evropski parlament je nedavno celo potrdil, da Madžarska ni več polnopravna demokracija. Po navedbah virov pri EU je vlada v Budimpešti sedaj končno privolila v pogoje Evropske komisije glede reforme pravosodja. Te je potrebno uresničiti do marca 2023, v nasprotnem primeru denar ne bo izplačan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A sredstva iz milijardnega sklada za okrevanje niso edini denar, ki si ga obetajo v Budimpešti. Evropska komisija je sredi septembra predlagala zamrznitev evropskih sredstev v višini okoli 7,5 milijarde evrov, deloma tudi zaradi razširjene korupcije. Madžarska je tudi na tem področju pred časom že sprejela ukrepe za izboljšanje boja proti korupciji.

Evropska komisija naj bi po poročanju AFP ta mesec ocenila, ali so madžarski protikorupcijski ukrepi zadovoljivi, da se država izogne zamrznitvi sredstev, dokončno odločitev pa bodo države članice sprejele decembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!