Po napadih divjih svinj policijska ura v nekaterih rimskih soseskah

Svet 03. Maj 202217:29 0 komentarjev
Divja svinja v Rimu
PROFIMEDIA

Prebivalci več sosesk na severu Rima so po številnih napadih divjih svinj, ki že več let pustošijo po italijanski prestolnici, na lastno pest uvedli policijsko uro.

Razburjeni prebivalci rimske soseske Balduina in šestih drugih okrožjih so uvedli policijsko uro, ki začne veljati ob 20.30. Kaplja čez rob je bil zadnji napad divje svinje na žensko, ki je pozneje pričala o tem, da jo je žival med napadom podrla na tla in se lotila njene glave.

V pogovorih na družbenih omrežjih so se ljudje dogovorili, da ne bodo več hodili na sprehode po 20.30, še posebej tisti, ki sprehajajo pse, je za časnik La Repubblica povedal Gianluca Sabino, ki živi v Balduini.

Franco Quaranta, predsednik skupine Aurelio, v katero so združeni prebivalci mesta, je policijsko uro opisal kot dejanje samozaščite državljanov, ker mestne oblasti niso sprejele učinkovitih ukrepov. “Tokrat je bila žrtev odrasla oseba, kaj pa, če se to zgodi otroku? Že ugriz v nogo lahko ogrozi življenje,” je dejal.

Giovanni Mantovani, ki vodi podobno skupino v predelu mesta Monte Mario, je dejal, da se živali vedno bolj približujejo ljudem, in to ne le ponoči, temveč že v vseh delih dneva.

Zadnja žrtev je bila psihoterapevtka Marta Santangelo, ki jo je med sprehodom s psom ob smetnjaku napadla divja svinja. “Bilo je malo pred 23. uro. V rokah sem imela vrečko s smetmi in ob košu sem opazila mladiče. Mati se je osredotočila name. Ker sem dojela, da je verjetno prestrašena, sem zagrabila psa in stekla stran.”

A ko je poskušala pobegniti, je Santangelo divja svinja napadla in jo podrla na tla. “Bila je na moji glavi. Kričala sem in moj pes me je branil. V bližini je bilo sedem pujskov, vendar me oni niso napadli.” Pobral jo je mimoidoči motorist in jo odpeljal v bolnišnico, kjer so ji oskrbeli poškodbe obraza in kolena. Rimske oblasti so sicer po tem napadu ogradile območje naravnega parka, kjer živali vstopajo v mesto, prav tako pa so začele pogosteje pobirati smeti.

Massimo Vetturi, vodja oddelka za divje živali pri organizaciji LAV, ki se zavzema za pravice živali, je dejal, da divje svinje ljudi napadejo le, ko ocenijo, da so ogroženi njihovi potomci ali vir hrane. “To sta dva ključna pogoja, ki lahko sprožita napad katerekoli divje živali. Če pa je divja svinja blizu polnega smetnjaka in se mu približa človek, bo žival ravnala tako, da bo odstranila grožnjo svojemu viru hrane. Glavna težava v Rimu je, da se s tem problemom nihče ne ukvarja,” je dejal Vetturi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!