Po nekaj mesecih rešili spor: na TikTok se vračajo pesmi znanih glasbenikov

Magazin 03. Maj 202415:17 0 komentarjev
ariana grande
Foto: PROFIMEDIA

Po nekajmesečnem "premoru", ko zaradi spora med založbo Universal Music in priljubljenim omrežjem TikTok na platformi ni bilo mogoče slišati pesmi priljubljenih glasbenikov, sta velikana le našla skupen jezik. Na TikTok se tako po Taylor Swift vrača glasba Rihanne, Ariane Grande, Justina Bieberja in Lady Gaga.

Priljubljeno družbeno omrežje in založba Universal Music sta rešila spor. Pesmi priljubljenih izvajalk, kot sta tudi Ariana Grande in Rihanna, se tako kmalu vračajo na TikTok, poroča CNN.

To pomeni, da bodo uporabniki med nalaganjem posnetkov znova lahko uporabljali pesmi nekaterih najbolj znanih glasbenih izvajalcev.

Zataknilo se je pred meseci, ko je založba od TikToka želela “delček” plačila za uporabo obsežne glasbene zbirke Universal, kot to plačujejo druga spletna mesta. S tem se TikTok ni strinjal, zato 1. februarja niso podaljšali licenčnega sporazuma. Universal je nato s TikToka umaknil glasbo nekaterih znanih glasbenikov.

A kot kaže, so spor za zdaj rešili, saj sta podjetji obnovili sodelovanje in napovedali več denarja za umetnike. Podrobnosti sporazuma sicer niso znane. Po navedbah podjetij bo nova pogodba zagotovila “boljše plačilo za avtorje skladb in izvajalcev družbe Universal”.

“Glasba je sestavni del ekosistema TikTok in veseli smo, da smo z založbo našli pot naprej,” je komentiral izvršni direktor TikToka Šov Zi Čev.

Sodelovanje so pozdravili tudi pri Universal Music. Digitalni direktor Michael Nash ocenjuje, da dogovor pomeni “znaten napredek komercialnih in trženjskih priložnosti”. Universal Music sicer sodeluje tudi z Lady Gaga, Justinom Bieberjem in skupino Coldplay.

Taylor Swift se je že pred časom ločeno dogovorila, da svojo glasbo vrne na TikTok. Po pisanju tujih medijev je dogovor lahko sklenila sama, saj si lasti avtorske pravice za svoje pesmi.

Ameriški analitiki ocenjujejo, da se bo obnovitev pogodbe poznala na računu založbe Universal.

Po “konservativni predpostavki” bi se lahko prihodki Universala zaradi ponovnega sodelovanja s TikTokom podvojili na 200 milijonov evrov, kar bi predstavljalo dva odstotka vseh prihodkov založbe.

V skladu s pogoji novega dogovora sta se podjetji zavezali, da bosta “sodelovali pri zagotavljanju, da bo razvoj umetne inteligence v glasbeni industriji zaščitil človeško umetniško delo in ekonomski položaj umetnikov in avtorjev skladb.” Kot še piše CNN, se je TikTok zavezal, da bo sodeloval z založbo pri odstranjevanju vsebine, ustvarjene s pomočjo umetne inteligence.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!