Ob začetku turistične sezone Hrvati opažajo, da so se razmnožile strupene kače

Svet 03. Maj 202408:45 4 komentarji
PROFIMEDIA (modras)

Še pred začetkom poletja Hrvati opažajo, da so se v južnem delu države razmnožili modrasi. Samo v splitski bolnišnici so letos zdravili štiri ugrize. Ko greste v naravo, bodite posebej previdni, opozarjajo.

V južnem delu Hrvaške so se razmnožili strupeni modrasi, poroča Dnevnik.hr.

Še pred začetkom turistične sezone so v splitski bolnišnici obravnavali štiri ugrize. Zadnji se je zgodil v vasi Vrgorac, ki spada pod okrilje Splitsko-dalmatinske županije. Modras je ugriznil starejšo žensko, medtem ko je delala na vrtu pred domačo hišo. Čeprav je imela 70-letnica obute nogavice in copate, so strupniki prodrli do kože, žensko so nato odpeljali na zdravljenje v splitsko bolnišnico.

Prebivalci omenjene županije so zaskrbljeni in pravijo, da bi raje kot na strupeno kačo naleteli na merjasca ali leoparda. Poznavalci kač jih ob tem opozarjajo, da morajo biti pred odhodom v naravo še posebej pozorni, saj je kač res občutno več.

“Ko grem po šparglje, zagotovo vidim vsaj dve ali tri”

To je opazila tudi prebivalka Sitno Donjega, ki leži nekaj kilometrov zahodno od Splita. “Običajno ni bilo toliko kač. Ampak ko sem šla ob sedmih zjutraj nabirat bob, sem jo videla. Mislim, da ni bil modras, ampak gad,” je Damirka Mihanović povedala za hrvaški Dnevnik.

Tudi sicer z možem opazita povečano število strupenih kač v okolici hiše. “Vsake toliko jih srečam, na poti na njivo sem gotovo videla dve ali tri povožene kače. Tudi ko grem po šparglje, zagotovo vidim vsaj dve ali tri,” je dodala.

Z možem ocenjujeta, da so se modrasi in gadi najverjetneje namnožili zaradi manjšega števila lovcev na kače. Razložila sta, da so jih včasih lovili z namenom izdelovanja protistrupa, a da zdaj tega ni več. “Tudi njive so zanemarjene, manj se dela, prej bi vsako kačo na njivi ubili, zdaj jih ne. In to so res velike kače,” dodajata.

V splitski bolnišnici in zdravstvenih domovih v južnem delu Hrvaške ob povečani zaskrbljenosti domačine mirijo, da je protistrupa v primeru ugriza strupenih kač dovolj. “Če sumimo na prisotnost strupenih živali, imamo brez dvoma tudi protistrup,” je dejala vodja urgence v zdravstvenem domu v Vrgorcu Andrija Babić. Zatrdila je, da imajo odmerke na zalogi tudi bolj oddaljene podružnice. V preteklih letih je ob invazijah kač protistrupa tudi primanjkovalo.

Na Hrvaškem je šestnajst vrst kač, a se nam ni treba bati vseh, saj so strupene le nekatere: modrasi, navadni in mali gadi, vzhodnoevropske zrve ter mačjeoke kače.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje