Po nesreči ladje s prebežniki v Sredozemlju 30 pogrešanih

Svet 13. Mar 202309:59 0 komentarjev
italijanska obalna straža rešila prebežnike
PROFIMEDIA

Po nesreči ladje s prebežniki v Sredozemlju pogrešajo še približno 30 ljudi. Doslej so iz morja potegnili 17 prebežnikov, humanitarne organizacije pa opozarjajo, da je reševalna akcija stekla prepočasi.

Potem ko se je v Sredozemlju prevrnila prenatrpana ladja, pogrešajo okoli 30 ljudi, je v nedeljo sporočila italijanska obalna straža. V reševalni akciji, za katero humanitarne organizacije opozarjajo, da je stekla prepočasi, so doslej iz morja potegnili 17 prebežnikov, za ostale pa se predvideva, da so utonili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preživele ponesrečence so iz morja potegnili člani posadke ene od tovornih ladij, je v izjavi za javnost sporočila italijanska obalna straža. Nesreča se je sicer zgodila na območju iskanja in reševanja, za katero je odgovorna libijska obalna straža.

Nesreča se je zgodila natanko dva tedna po potopitvi prenatrpanega ribiškega čolna pred obalo Kalabrije, v kateri je utonilo najmanj 76 prebežnikov. Tudi tokratna tragedija bo nedvomno sprožila očitke o neustreznem ravnanju reševalcev, navaja AFP.

Italijanska obalna straža je novo nesrečo navedla kot še en dokaz neaktivnosti ostalih sredozemskih držav pri nadzoru morja. Rim je sicer prvo sporočilo o plovilu okoli 160 kilometrov severozahodno od libijskega Bengazija dobil od humanitarne organizacije Alarm Phone v noči na nedeljo. Da je prenatrpano plovilo v “strah vzbujajočih valovih”, je javilo tudi letalo nevladne organizacije SeaWatch.

Italijanska obalna straža je potrdila, da je informacijo o plovilu prenesla tudi malteškim in libijskim oblastem. Kljub temu da se je nesreča zgodila na njenem območju, je Libija k reševanju pozvala Rim.

Reševalna akcija je stekla šele v nedeljo zjutraj, ko je tovorna ladja Froland prispela na kraj nesreče in preživele nato odpeljala proti Malti. Iskanje ponesrečencev se nadaljuje tudi s pomočjo dveh letal evropske agencije za varovanje meja Frontex, so še sporočili iz italijanske obalne straže.

Od začetka leta je v Italijo čez Sredozemsko morje prispelo 17.500 prebežnikov, kar je znatno več kot v istem obdobju lani, ko jih je bilo 5.976. Večina prebežnikov po podatkih italijanskega notranjega ministrstva prihaja iz Slonokoščene obale, Gvineje, Bangladeša in Tunizije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!