Po poročnem peklu spregovorila ženin in nevesta: “V sebi sva mrtva”

Svet 30. Sep 202321:27 0 komentarjev

Po poročnem peklu v Iraku, v katerem je umrlo več kot sto svatov, sta se oglasila mladoporočenca. Lokalni mediji so sprva poročali, da sta v požaru umrla tudi ženin in nevesta, a se je izkazalo, da sta preživela. Zdaj bosta morala s spominom na ta dan živeti do konca svojega življenja. "Mogoče sva res živa, a v sebi sva mrtva," pravita.

Poročno slavje v Iraku se je prejšnji teden sprevrglo v pekel, v katerem je umrlo 113 svatov.

Požar je izbruhnil v veliki prireditveni dvorani, po poročanju tiskovne agencije Reuters pa so ogenj morda dodatno podžgale vnetljive plošče na stenah in stropu, stene pa so se porušile v nekaj minutah. Sprva so lokalni mediji poročali, da sta umrla tudi ženin in nevesta, a se je izkazalo drugače.

Po tragediji sta namreč 18-letna Haneen in 27-letni Revan grozljive trenutke opisala za britanski Sky News. Povedala sta, da sta v šoku in nimata volje do življenja. Ženin je izgubil 15 sorodnikov, nevesta pa 10 svojcev, tudi mamo in brata, oče se v bolnišnici še vedno bori za življenje. “V tem kraju ne moreva več živeti, najsrečnejši trenutki so se sprevrgli v nekaj najbolj tragičnega, kar je možno,” je opisal Revan.

V torek zvečer je bilo na slavju 900 gostov, požar je izbruhnil okoli 22.45 po lokalnem času. Po prvih informacijah so požar povzročile iskre ognjemeta med prvim plesom mladoporočencev, a je 27-letnik prepričan, da se je požar začel na stropu.

“Morda je šlo za kratek stik, ne vem. Toda požar je izbruhnil na stropu. Ko sem zaslišal prasketanje, sem pogledal proti stropu,” je opisal. Strop se je začel topiti, kot da bi bil iz najlona. “Zgodilo se je v nekaj sekundah,” je dodal.

Nato se je začel kaos. “Ljudje so začeli kričati in bežati. Zgrabil sem ženo, ki zaradi poročne obleke ni mogla hoditi. Nekako sem jo spravil do kuhinjskega vhoda. Medtem ko sem jo vlekel, so jo ljudje v paniki teptali. Še zdaj ima poškodovane noge,” je opisal Revan. V dvorani je bil le en gasilni aparat, ki ni deloval.

“Grozno je. Sorodnikov, prijateljev in najinih ljubljenih ni več,” je še opisal za Sky News. “Moja teta je umrla. Moja sestra je imela opekline. Njen mož ima opekline po vsem telesu. Moj stric je izgubil sedem članov družine. Toliko ljudi. In vsak dan slišimo nove grozljive novice,” je strnil Revan.

Iraški premier Mohamed Šija al Sudani ob tem za vso državo razglasil tridnevno žalovanje.

Požari in nesreče, povezane s slabo infrastrukturo, so sicer v Iraku zaradi neupoštevanja varnostnih standardov pogoste. Julija 2021 je v požaru v covidni enoti ene od bolnišnic na jugu države umrlo več kot 60 ljudi. Pred tem je aprila istega leta eksplozija kisikovih rezervoarjev povzročila požar v bolnišnici v Bagdadu, prav tako namenjeni bolnikom s covidom. Umrlo je več kot 80 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!