Po razhajanjih o novem kandidatu veleposlaniku v Beogradu podaljšali mandat

Slovenija 14. Mar 202411:49 0 komentarjev
Mladika
Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (Foto: Žiga Živulovič jr. /BOBO)

Po zapletih pri dogovarjanju o novem veleposlaniku v Beogradu je zunanje ministrstvo sedanjemu veleposlaniku v Srbiji Damjanu Bergantu za eno leto podaljšalo mandat. Katerim vodjem diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki bi se morali letos vrniti v domovino, so še podaljšali mandat in katere razpise so morali ponoviti?

Kot smo poročali, je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) na sejo vlade pred mesecem dni prišlo s predlogom za imenovanje več veleposlanikov, ki bodo v tujino odšli letos poleti. Na seznamu je bila vrsta najtesnejših sodelavcev zunanje ministrice Tanje Fajon: državna sekretarka Sanja Štiglic, ki naj bi odšla za veleposlanico v London, generalna sekretarka MZEZ Renata Cvelbar Bek, ki se ji nasmiha veleposlaniško mesto v Parizu, šef ministričinega kabineta Aleš Balut, ki naj bi postal veleposlanik v Pragi … Ministrska ekipa je vsem prižgala zeleno luč.

Po prvotnem načrtu naj bi bil v tem paketu tudi kandidat za veleposlanika v Beogradu, vendar pa predlog zunanjega ministrstva, ki ga je pred tem potrdila predsednica republike Nataša Pirc Musar, do vlade ni prišel.

Da bi se utegnilo zaplesti, je po besedah naših virov iz diplomatskih vrst nakazovalo že to, da je zunanje ministrstvo predsednici države posredovalo dve možni imeni, čeprav praviloma za vsako veleposlaniško mesto predlaga zgolj enega kandidata. Nataša Pirc Musar se je tako odločala med generalnim direktorjem direktorata za gospodarsko diplomacijo Slobodanom Šešumom in nekdanjo svetovalko za mednarodne zadeve pri takratnem predsedniku republike Borutu Pahorju Smiljano Knez. Odločila se je za Šešuma.

Z njeno izbiro pa naj ne bi bili zadovoljni v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba, točneje državni sekretar za mednarodne zadeve Vojko Volk. Ta naj bi si prizadeval, da v Beograd odide Smiljana Knez, ki je bila tudi njegova naslednica na veleposlaništvu v Zagrebu. Tako naj bi premierjev kabinet zaustavil Šešumovo imenovanje na vladi.

Ob tem se je postavljalo vprašanje, ali bodo pri Golobu popustili in bo Šešum vendarle odšel v Beograd. Iz včerajšnjega odgovora zunanjega ministrstva je očitno, da se to ne bo zgodilo. Na MZEZ so nam namreč povedali, da so sedanjemu veleposlaniku v Srbiji Damjanu Bergantu za eno leto podaljšali mandat. To pa pomeni, da bo konec letošnjega leta za veleposlanika v Beogradu objavljen nov razpis.

Na zunanjem ministrstvu so mandat podaljšali še štirim vodjem diplomatskih in konzularnih predstavništev, ki bi se sicer v domovino vrnili letos poleti. Tako bo Iztok Jarc ostal še eno leto stalni predstavnik Slovenije pri EU v Bruslju, Stanislav Vidovič pa veleposlanik v Dublinu. Prav tako bo Vojko Kuzma še do sredine prihodnjega leta vodil urad v Ramali, Mira Lesjak pa konzulat v Šanghaju. Kot razlog za ta podaljšanja so navedli “delovne potrebe”.

Za nekatera mesta, ki so jih razpisali septembra lani, pa na MZEZ očitno kandidatov niso našli. Tako so konec prejšnjega meseca ponovili razpis za vodje veleposlaništev v Adis Abebi, v Alžiru in v Buenos Airesu ter za generalnega konzula v Celovcu. V kratkem pa naj bi objavili še razpis za veleposlaniško mesto v Moskvi. Sedanja veleposlanica v Rusiji Darja Bavdaž Kuret se bo namreč morala oktobra vrniti v domovino, saj lahko po zakonu o zunanjih zadevah vodja diplomatskega predstavništva ali konzulata delo v tujini opravlja do dopolnjenega 68. leta starosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!