V tujino gre več najožjih sodelavcev Tanje Fajon in mož ministrice za zdravje

Slovenija 22. Feb 202420:30 17 komentarjev
Tanja Fajon
Tanja Fajon (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Vlada je potrdila prvi paket veleposlanikov, ki bodo v tujino odšli letos. Po neuradnih informacijah N1 je v njem več najbližjih sodelavcev zunanje ministrice Tanje Fajon, pa tudi Tadej Rupel, soprog ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, in slovenski stalni predstavnik pri OZN v New Yorku Boštjan Malovrh. Katera mesta so si izbrali?

Vlada je po informacijah N1 prejšnji teden potrdila prvi paket veleposlanikov, ki bodo v tujino odšli letos. Med njimi je več najbližjih sodelavcev zunanje ministrice Tanje Fajon. Ena od njih je državna sekretarka na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) Sanja Štiglic, ki naj bi odšla na čelo slovenskega veleposlaništva v Londonu.

Štiglic je bila za državno sekretarko imenovana septembra lani, že tedaj pa je v diplomatskih krogih krožilo, da to funkcijo prevzema le za kratek čas, saj da so njene ambicije veleposlaniško mesto. Na državnosekretarskem položaju je Štiglic nasledila Samuela Žbogarja, v preteklosti pa je bila med drugim stalna predstavnica pri Združenih narodih v New Yorku in veleposlanica v Haagu.

Prav tako naj bi v tujino odšla generalna sekretarka zunanjega ministrstva Renata Cvelbar Bek, ki je bila pred leti veleposlanica v Madridu. Tokrat se ji nasmiha veleposlaniško mesto v Parizu. Cvelbar Bek so sicer mnogi diplomati pripisovali avtorstvo tolmačenja ob spremembah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, iz katerega je bilo mogoče razbrati, da MZEZ uredbo postavlja nad zakon.

Aleš Balut
Aleš Balut (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Šef kabineta ministrice Fajon Aleš Balut naj bi odšel za veleposlanika v Prago. To bo njegov prvi veleposlaniški položaj. V diplomatskih krogih se sicer postavlja vprašanje, ali izpolnjuje zakonski pogoj, po katerem mora diplomat za imenovanje za veleposlanika najmanj tri leta opravljati delo na diplomatskem delovnem mestu v diplomatskem predstavništvu ali konzulatu.

Na MZEZ odgovarjajo, da Balut pogoje za veleposlanika izpolnjuje. Pri tem so navedli, da je bil za nekaj manj kot pet let razporejen na diplomatsko delovno mesto na veleposlaništvo v Sarajevu, v tem času pa da je kot sekundirani uslužbenec opravljal zahtevne diplomatske naloge za mednarodne organizacije v Sarajevu.

“Aleš Balut je bil v tem obdobju umeščen na veleposlaništvo Republike Slovenije v Sarajevu in uporabljal diplomatski naziv pooblaščeni minister,” so dodali.

Valentina Prevolnik Rupel
Valentina Prevolnik Rupel (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Ministrico Tanjo Fajon naj bi torej sredi mandata zapustili kar trije njeni najožji sodelavci – ostal naj bi le državni sekretar Marko Štucin, ki se vsaj za zdaj po besedah naših virov v tujino ne odpravlja.

Bo pa tja, točneje v Madrid, odšel Tadej Rupel, ki je soprog ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel. Gre sicer za kariernega diplomata, ki je bil od leta 2014 do 2020 veleposlanik v Veliki Britaniji. Po besedah naših virov se je ministrica Prevolnik Rupel iz odločanja o njegovem imenovanju izločila.

So pa v zadnjih dneh že zakrožili namigi, da bi se utegnila Prevolnik Rupel v tujini pridružiti svojemu soprogu, kar bi seveda pomenilo njen odhod z ministrskega mesta. Na naše vprašanje, ali razmišlja o tej možnosti, so na ministrstvu za zdravje odgovorili, da “Valentina Prevolnik Rupel ostaja na poziciji ministrice za zdravje”.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar (Foto: PROFIMEDIA)

V kratkem pa naj bi se končalo rivalstvo v New Yorku. Stalno predstavništvo Slovenije pri OZN namreč še naprej vodi Boštjan Malovrh, ki ga je izbrala Janševa vlada, sedanja ministrska ekipa pa je za vodjo posebne misije za članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov imenovala Samuela Žbogarja.

Po besedah naših virov naj bi vlada zdaj Malovrha potrdila za veleposlanika na Kitajskem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje