Ladja Ocean Viking rešila 572 oseb, zdaj išče možnost za pristanek

Svet 07. Jul 202108:32 > 10:13 1 komentar
Ocean Viking
Flavio Gasperini/SOS Mediterranee/REUTERS

Ladja Ocean Viking je v nekaj dneh rešila 572 migrantov, trenutno pa išče možnost za njihovo varno izkrcanje.

Posadka ladje Ocean Viking, ki jo upravlja nevladna organizacija SOS Mediterranee – ta rešuje migrante v Sredozemskem morju, je Evropsko unijo pozvala, naj ji zagotovi varno možnost izkrcanja. Ladja, ki je izplula 1. julija, je v nekaj dneh na morju rešila 572 migrantov.

“V nekaj dneh bomo ostali brez pakirane hrane,” je organizacija SOS Mediterranee včeraj zvečer zapisala na Twitterju. Kot je dodala, je posadka z reševanjem izpolnila svojo “zakonsko in moralno dolžnost” do reševanja, zdaj pa so za pomoč na vrsti države. Koordinatorica iskanja in reševanja pri SOS Mediterranee Luisa Albera je z ladje Ocean Viking sporočila, da so pri reševanju našli več praznih čolnov, ki jih je prestregla libijska obalna straža, in opozorila, da so potnike “prisilno in nezakonito” vrnili v Libijo. Po navedbah organizacije migranti pripovedujejo o nasilju (fizično nasilje, spolne zlorabe) v libijskih pripornih centrih.

Ljudje, ki jih je rešila ladja Ocean Viking, prihajajo z različnih držav – najmanj iz Egipta, Gambije, Libije, Južnega Sudana, Kameruna, Sirije in Tunizije, navaja InfoMigrants. Kot so sporočili iz SOS Mediterranee, se je ladja Ocean Viking odzvala na klice za pomoč v vodah blizu Libije in Malte, kjer je bilo na prepolnem lesenem čolnu 71 oseb, ki so se tri dni prej na pot podali iz Libije. V še eni reševalni akciji je ladja rešila 369 migrantov iz večjega čolna. Med rešenimi na ladji je 183 mladoletnih (tudi otrok na invalidskem vozičku), več ljudi so morali iz čolnov rešiti z nosili.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je od začetka leta v Sredozemskem morju umrlo vsaj 886 ljudi, ki so želeli pripotovati v Evropo. SOS Mediterranee je od februarja 2015 rešila več kot 30.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje