Po potresu na Japonskem reševalci iščejo preživele, pogrešajo več kot 50 ljudi

Svet 04. Jan 202408:01 0 komentarjev
Japonska, potres
Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Po silovitem potresu na Japonskem, v katerem je umrlo skoraj 80 ljudi, reševalci skušajo doseči več sto prebivalcev, ki so še vedno odrezani od sveta. Nadaljuje se tudi iskanje preživelih, oblasti pa število pogrešanih ocenjujejo na več kot 50.

Reševalci se na Japonskem trudijo doseči več sto ljudi, ki tri dni po silovitem potresu, ki je po zadnjih podatkih terjal najmanj 78 življenj, še vedno ostajajo odrezani od sveta.

Nadaljuje se tudi iskanje preživelih, oblasti pa število pogrešanih ocenjujejo na več kot 50.

Zaradi plazov in zaprtih cest v osrednjem delu Japonske, ki ga je v ponedeljek prizadel potres z močjo 7,5, še vedno ni dostopa do več kot deset krajev. Gre za območje najhuje prizadetega polotoka Noto, kjer denimo v mestu Ooja na pomoč v poslopju šole čaka 300 ljudi.

Tisoče vojakov, gasilcev in policistov med ruševinami porušenih stanovanjskih hiš in drugih poslopij medtem še naprej išče preživele. Med drugim se bojijo, da bi bilo lahko še veliko ljudi pod ruševinami v obalnem mestu Vadžima.

Gre sicer za bitko s časom, saj po potresu pri iskanju preživelih za kritične velja prvih 72 ur. Premier Fumio Kišida je pozval k intenzivnim prizadevanjem, da bi rešili toliko življenj, kot je mogoče.

Oblasti so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij objavile seznam še najmanj 51 ljudi, ki jih po potresu pogrešajo oz. zanje ne vedo, kje so.

V potresu v ponedeljek je glede na zadnje podatke umrlo 78 ljudi, še najmanj 330 je bilo poškodovanih. 29.000 gospodinjstev v prefekturi Išikava ob obali Japonskega morja ostaja brez elektrike, več kot 110.000 domov na območju pa nima vode.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!