Na Japonskem, kjer trepetajo še pred močnim deževjem, že 73 mrtvih

Svet 03. Jan 202407:51 > 16:19 0 komentarjev

Število smrtnih žrtev silovitega potresa z magnitudo 7,6, ki je Japonsko prizadel na novoletni dan, se je povzpelo na 73. Medtem oblasti hitijo z iskanjem pogrešanih, saj so za prizadeta območja napovedani nizke temperature, močno deževje in zemeljski plazovi, ki bi reševanje lahko le še otežili.

Odsekane ceste, poškodovana infrastruktura in oddaljenost najbolj prizadetih območij so otežile reševanje preživelih, zato dva dneva po potresu še vedno ni znano, kolikšna sta celotna škoda in število žrtev, ki se je povzpelo na 73. Oblasti v prefekturi Ishikawa so danes sporočile, da je bilo v potresu ranjenih skoraj 400 ljudi, med njimi najmanj 20 huje.

S tem je ponedeljkov potres po poročanju Reutersa postal najhujši potres na Japonskem od leta 2016.

“Od potresa je minilo že več kot 40 ur. To je bitka s časom. Prejeli smo veliko informacij o ljudeh v stiski in ljudeh, ki čakajo na pomoč,” je dejal japonski premier Fumio Kišida. Na pomoč je priskočila tudi japonska vojska, ki pomaga pri odstranjevanju ruševin, vojaki pa ljudem, ki so morali zapustiti domove, delijo zaloge hrane, vode in odej. Kišida je dodal, da imajo reševalci težave pri dostopu do severa polotoka Noto in da je potres povzročil veliko gmotno škodo. Napovedal je tudi podvojitev števila vojaškega osebja, ki so ga oblasti poslale na prizadeta območja, in sicer s 1.000 na 2.000.

Ob tem je premier zagotovil, da nedavna nesreča na tokijskem letališču ne bo vplivala na oskrbo prizadetih prebivalcev. V letalo japonske obalne straže, ki bi moralo na prizadeto območje dostaviti pomoč, je namreč v torek trčilo letalo družbe Japan Airlines.

V prefekturi Ishikawa je medtem brez elektrike še vedno več kot 32.000 gospodinjstev, številna mesta pa so ostala tudi brez tekoče vode. Dostavo pomoči po navedbah regionalnih oblasti ovirajo tudi uničene in poškodovane ceste.

Na prizadetem območju je moralo več kot 33.400 ljudi v začasna zatočišča, porušilo pa se je najmanj 200 stavb. V enem od mest na območju Suzu je uničenih 90 odstotkov hiš, razmere pa župan opisuje kot katastrofalne, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v strahu pred nizkimi temperaturami in močnim deževljem

Medtem oblasti v strahu pričakujejo nizke temperature in močno deževje, ki je napovedano prav za območja, ki jih je prizadel potres, poroča Reuters. Bojijo se, da se bodo posledično sprožili zemeljski plazovi, kar bi lahko še dodatno otežilo reševanje ljudi, ki so ostali ujeti pod ruševinami. Nacionalna meteorološka agencija je prebivalce opozorila na možnost nadaljnjih zemeljskih in blatnih plazov. Padavine bodo sicer po napovedih vztrajale do četrtka.

Epicenter najmočnejšega potresa z magnitudo 7,6 je bil sicer na polotoku Noto, 505 kilometrov severozahodno od Tokia, čutili pa so ga milijoni prebivalcev otoške države. Sledilo je še več deset potresov, med njimi številni močni. Japonska meteorološka agencija je v torek preklicala varnostno opozorilo pred cunamijem. Potres je povzročil manjši cunami v bližini mesta Vajima, a valovi niso bili visoki več kot en meter. Japonski seizmologi pa še vedno svarijo pred popotresnimi sunki, ki bi lahko območje znova prizadeli v prihodnjih dveh ali treh dneh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!