Po streljanju med skupinama tihotapcev Srbija premestila več kot 1.000 migrantov

Svet 26. Nov 202214:14 0 komentarjev
Srbska policija
Fotografija je simbolična (Vir: PROFIMEDIA)

Srbija je v odgovor na četrtkov strelski obračun med skupinama tihotapcev migrantov na severu države, v katerem je bilo ranjenih šest ljudi, v nastanitvene centre premestila več kot 1.000 migrantov, je v petek dejal pomočnik direktorja policije Dragan Vasiljević. Kot je povedal, je bilo v policijski akciji zaseženih tudi več kosov strelnega orožja.

Pomočnik direktorja srbske policije Dragan Vasiljević je ob gostovanju na javni televiziji RTS dejal, da je vseh šest oseb, ki so bile ranjene v četrtkovem strelskem obračunu na severu države, pod policijskim nadzorom, pristojni pa, da strelski obračun še preiskujejo.

Na ulicah kraja Horgoš v bližini meje z Madžarsko je po njegovih navedbah namreč prišlo do strelskega obračuna med skupinama tihotapcev migrantov. Pred tem so lokalni mediji poročali o obračunu med skupinama migrantov iz Pakistana in Maroka. Policijska akcija še naprej poteka na celotnem ozemlju Srbije, s fokusom na obmejna območja. Dopisnik RTS je medtem potrdil, da je v sprejemni center Preševo na jugu Srbije prispelo 620 migrantov s severa države.

Med preiskavo so po navedbah pomočnika direktorja policije zasegli več kosov avtomatskega orožja in pištol kot tudi več kosov oblačil z oznakami t. i. Osvobodilne vojske Kosova, separatistične oborožene organizacije, ki se je v 90. letih prejšnjega stoletja bojevala za odcepitev Kosova od takratne Jugoslavije.

Srbija je ena od tranzitnih držav na balkanski migrantski poti. Uradni organi največ prihodov v Srbijo beležijo iz Severne Makedonije, nekaj manj pa iz Bolgarije in Črne gore.

Srbski predsednik Aleksandar Vučić je minuli teden ob podpisu memoranduma o krepitvi sodelovanja v boju proti nezakonitim migracijam z voditeljema Madžarske in Avstrije dejal, da Srbija noče biti “parkirišče za nezakonite migrante”, a hkrati dodal, da imajo razumevanje in so pripravljeni pomagati tistim, ki so v stiski.

Potrdil je, da bo Srbija suspendirala brezvizumske režime z državami, od koder beležijo znatno povečanje števila prihodov. Prav tako je dejal, da so se na sestanku z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem in madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom dogovorili, da bodo migrante, ki nimajo možnosti pridobitve azila, izgnali v države izvora z leti iz Srbije, stroške zanje pa si bodo razdelile vse tri države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!