Po strelskem napadu, ki je bil usoden za deset ljudi, napadalec storil samomor

Svet 23. Jan 202307:04 0 komentarjev
Monterey Park
Allison Dinner/REUTERS

Približno 12 ur po strelskem napadu, ki je zahteval deset življenj, je domnevni napadalec, 72-letni Huu Can Tran, storil samomor. Napadalec je streljal v plesni dvorani v kalifornijskem Monterey Parku, kjer je potekalo praznovanje kitajskega novega leta. Motiv za napad za zdaj še ni znan.

Policijske enote so v nedeljo obkolile kombi, v katerem je bil osumljenec za sobotni napad na plesno dvorano v Los Angelesu v Kaliforniji, in po nekaj minut blokade je osumljenec storil samomor. Šerif okrožja Los Angeles Robert Luna je osumljenca identificiral kot 72-letnega Američana azijskega porekla, Huu Can Trana.

Tran je v soboto zvečer vkorakal v plesno dvorano v Monterey Parku, kjer je potekalo praznovanje kitajskega novega leta, in začel streljati. Ubil je pet moških in pet žensk, šerif Luna pa je dejal, da je ranil še najmanj sedem oseb. Ameriški mediji so poročali o desetih ranjenih.

Po zločinu je pobegnil, vendar ni odnehal. Odpravil se je še do plesne dvorane v Alhambri, vendar pa so ga tam nemudoma razorožili, nakar je spet pobegnil. Policija ga je 12 ur po napadu izsledila v kraju Torrance in ga obkolila.

Po krajšem obleganju se je Tran ustrelil. Luna je dejal, da so v kombiju našli dokaze, ki ga povezujejo z zločinom v Monterey Parku.

Monterey Park
Alan Devall/REUTERS

Zakaj se je napad zgodil, še ni znano

Motiv za napad sinoči še ni bil znan, Luna pa je dejal, da tudi žrtev še niso identificirali. Žrtve naj bi bile sicer starejše od 50 let, in skoraj vse so pripadale azijski skupnosti.

V Monterey Parku in okolici, kjer živijo pretežno Američani azijskega porekla, so drugi dan praznovanja kitajskega novega leta odpovedali.

Ameriški CNN poroča, da je bil 72-letni Tran reden gost plesne dvorane in tam je tudi kot plesni učitelj spoznal svojo bivšo ženo. Ta je povedala, da sta se srečala v omenjeni dvorani pred 20 leti in se kmalu poročila. Dejala je, da ni bil nasilen, ampak se je hitro razburil, če ni plesala pravilno, ko jo je učil. Svojega imena ni hotela razkriti. Tudi drugi, ki so ga poznali, so za CNN povedali, da je bil nagle jeze.

Na zločin se je s sožaljem sorodnikom žrtev odzval tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je dal na voljo tudi vire ministrstva za domovinsko varnost in drugih zveznih agencij za iskanje storilca. Kasneje je v spomin na žrtve ukazal na pol droga spustiti zastave pred vsemi zveznimi zgradbami po vsem svetu do 26. januarja.

Televizija CNN navaja podatek organizacije Gun Violence Archive, da je bilo doslej v 22 dneh novega leta po ZDA že najmanj 36 množičnih strelskih napadov. V to kategorijo sodijo napadi, v katerih so najmanj štiri smrtne žrtve brez upoštevanja strelca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!