Po svetu v zadnjih 20 letih ubitih skoraj 1700 novinarjev

Svet 30. Dec 202213:15 0 komentarjev
mediji
Slika je simbolična (Foto: Serhii Nuzhnenko/REUTERS)

Po svetu je bilo v zadnjih 20 letih ubitih skoraj 1.700 novinarjev. Zadnji dve desetletji sta bili še posebej smrtonosni za novinarje, ki skrbijo za pravico do obveščanja.

Po svetu je bilo v zadnjih 20 letih ubitih skoraj 1700 novinarjev, kar je v povprečju več kot 80 letno, kaže analiza, ki jo je opravila organizacija Novinarji brez meja. Zadnji dve desetletji sta bili še posebej smrtonosni za tiste, ki skrbijo za pravico do obveščanja, je sporočila organizacija s sedežem v Parizu.

“Za številkami se skrivajo obrazi, osebnosti, talent in predanost tistih, ki so z življenjem plačali za zbiranje informacij, iskanje resnice in strast do novinarstva,” je poudaril generalni sekretar Novinarjev brez meja Christophe Deloire.

Največ ubitih v Iraku, Siriji, Mehiki in na Filipinih

Najnevarnejši državi za novinarje sta Irak in Sirija, kjer je bilo v zadnjih 20 letih skupaj ubitih 578 novinarjev oziroma več kot tretjina vseh žrtev med novinarji po svetu. Sledijo Mehika s 125 ubitih, Filipini (107), Pakistan (93), Afganistan (81) in Somalija (78).

Za novinarje sta bili najbolj smrtonosni leti 2012 in 2013, v glavnem zaradi vojne v Siriji. Leta 2012 je bilo ubitih 144 ljudi, leto pozneje pa 142, piše v poročilu. Število ubitih novinarjev je nato postopoma upadalo, od leta 2019 pa je na zgodovinsko nizki ravni.

Letos je število ubitih novinarjev znova naraslo, deloma tudi zaradi vojne v Ukrajini. Letos jih je med opravljanjem svojega dela doslej umrlo 58, lani pa 51.

Od začetka ruske invazije v Ukrajini konec februarja je bilo v tej državi ubitih osem novinarjev, v prejšnjih 19 letih pa skupno 12. Ukrajina je trenutno novinarjem najnevarnejša država v Evropi, takoj za Rusijo, kjer je bilo v zadnjih 20 letih ubitih 25 novinarjev.

Država, kjer ni vojne, ni nujno varna za novinarja

Novinarji so najbolj ogroženi na območjih, kjer divjajo oboroženi spopad. Novinarji brez meja ob tem izpostavljajo, da države, kjer uradno ni vojne, niso nujno varne za novinarje.

“Dejansko je bilo v zadnjih dveh desetletjih več novinarjev ubitih na območjih, kjer je mir, kot tam, kjer je vojna, večinoma zato, ker so preiskovali organizirani kriminal in korupcijo,” poudarjajo Novinarji brez meja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!