Po tednu dni ladji Ocean Viking dovoljenje, da v Italijo pripelje 380 ljudi

Svet 31. Jul 202220:26
Delite:
Foto: PROFIMEDIA

Po približno tednu dni čakanja je nevladna organizacija SOS Mediterranean dobila dovoljenje, da skoraj 380 ljudi, rešenih v osrednjem Sredozemlju, pripelje v Italijo. Ladja Ocean Viking lahko pristane v pristanišču Salerno južno od Neaplja, potem ko je na morju rešila različne skupine prebežnikov v stiski, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ladja Geo Barents humanitarne organizacije Zdravniki brez meja, ki prevaža 660 migrantov, medtem še vedno čaka na dovoljenje za izkrcanje. Po podatkih organizacije je več kot 150 migrantov mladoletnih. Medtem je nemška organizacija Sea-Watch v južnoitalijanskem mestu Taranto v soboto na varno pripeljala 440 migrantov. Ladja Sea-Watch 3 je dovoljenje za izkrcanje dobila že v četrtek, vendar je potrebovala dva dni, da je prispela v pristanišče, je sporočila organizacija.

Osrednja sredozemska migracijska pot velja za najnevarnejšo na svetu. Zlasti v poletnih mesecih poskuša na tisoče prebežnikov iz severne Afrike Evropo doseči s čolni, ki so pogosto prenapolnjeni in slabo opremljeni za nevarno morje.

V Italijo je od 1. januarja do 22. julija letos po morju prispelo že približno 34.000 ljudi. V enakem obdobju lani jih je bilo 25.500, leta 2020 pa 10.900, so sporočili z italijanskega notranjega ministrstva.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar