Po terorističnem napadu v Ankari Turčija obstreljevala kurdske upornike

Svet 02. Okt 202307:55 0 komentarjev
Teroristični napad v Ankari
Prizori po terorističnem napadu v Ankari. (REUTERS/Cagla Gurdogan)

Blizu turškega notranjega ministrstva in parlamenta v Ankari je v nedeljo odjeknila eksplozija, odgovornost za napad pa je prevzela Kurdska delavska stranka (PKK). Turčija je po napadu v nedeljo zvečer obstreljevala položaje kurdskih upornikov na severu Iraka.

Po navedbah turškega obrambnega ministrstva so na severu Iraka uničili 20 tarč kurdskih upornikov, vključno z jamami, bunkerji in skladišči. Prav tako naj bi “nevtralizirali” številne pripadnike borcev Kurdske delavske stranke (PKK).

Zračno operacijo so izvedli v regijah Metina, Hakurk, Kandil in Gara, so še navedli. Dodali so, da je bil cilj “nevtralizirati PKK in druge teroristične elemente, preprečiti teroristične napade s severa Iraka proti našemu prebivalstvu in varnostnim silam ter zagotoviti varnost meja”.

PKK je pred tem v nedeljo prevzela odgovornost za napad v Ankari, kjer je pred turškim notranjim ministrstvom zjutraj odjeknila eksplozija, ki ji je sledilo streljanje, v katerem sta bila lažje poškodovana dva policista. Po navedbah turškega notranjega ministrstva se je eden od napadalcev razstrelil, drugega so “nevtralizirali”.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po napadu v nastopu v parlamentu zatrdil, da “zlobneži, ki stojijo za napadom, niso dosegli ciljev in jih tudi nikoli ne bodo”.

Spor med PKK in turško državo traja že desetletja, do zdaj je bilo ubitih na tisoče ljudi. Ankara redno izvaja vojaške operacije proti PKK v jugovzhodni Turčiji in severnem Iraku. PKK pa večkrat izvede napade, najpogosteje na turške varnostne sile. Turčija obtožuje PKK, da s terorizmom ogroža nacionalno varnost, medtem ko PKK vztraja, da se bori za pravice Kurdov in proti zatiranju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!