Po tragičnem požaru na Kitajskem izbruhnili novi protesti proti covidnim ukrepom

Svet 26. Nov 202212:46 1 komentar
Protesti na Kitajskem
REUTERS

Na Kitajskem so izbruhnili novi protesti proti covidnim ukrepom. Sprožil jih je požar v stanovanjskem bloku v mestu Šindžjang, v katerem je umrlo deset ljudi. Ti naj stavbe ne bi mogli zapustiti ravno zaradi strogih ukrepov.

V kitajskem mestu Šindžjang, ki je že od avgusta podvrženo strogim covidnim ukrepom, so izbruhnili protesti, poroča BBC.

Proteste sprožil tragični požar

Te naj bi sprožil nedavni požar, ki se je razplamtel v enem izmed stanovanjskih blokov v mestu, v katerem je umrlo deset stanovalcev. Po navedbah nekaterih virov naj bili razlog za smrt stanovalcev ravno strogi ukrepi, zaradi katerih ti niso mogli zapustiti stavbe.

Pristojni očitke zavračajo in trdijo, da so za tragedijo krivi na ulicah parkirani avtomobili, zaradi katerih gasilci niso mogli pravočasno doseči goreče stavbe.

Župan regionalne prestolnice Mamtimin Hadir je na novinarski konferenci v petek zvečer izrazil sožalje družinam žrtev in se opravičil vsem prebivalcem mesta. Od vseh, za katere bo ugotovljeno, da so ravnali malomarno, bodo terjali odgovornost, je po navedbah STA dodal župan.

Požar naj bi po nekaterih poročanjih sicer povzročila napaka v električni napeljavi.

Na posnetkih, ki so zaokrožili po spletu, je videti množico protestnikov, ki podirajo zaščitne ograje, se verbalno spopadajo s policisti in uradniki ter vzklikajo gesla proti covidnim ukrepom in zaprtjem družbe. Protestniki se zbirajo na več delih mesta, tudi pred mestno hišo.

Kitajska vztraja pri strogih ukrepih

Kitajska, ki se zadnje čase znova sooča z visokim številom okužb, kljub stopnjevanju jeze med ljudmi in protesti po celotni državi, še vedno vztraja pri ničelni toleranci do covida-19 in strogih ukrepih.

Kitajska je sicer zadnja izmed svetovnih velesil, ki vztraja pri tako strogi strategiji boja proti covidu-19. Oblasti kot razlog za to navajajo relativno nizko stopnjo precepljenosti in zaščito starejših.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje