Po umoru duhovnika v Franciji širša polemika glede priseljevanja

Svet 09. Avg 202121:28 0 komentarjev
Emmanuel Macron
Hannah Mckay/REUTERS

V Franciji je bil danes umorjen katoliški duhovnik. Ker naj bi umor zagrešil begunec iz Ruande, ki ga oblasti preiskujejo tudi zaradi lanskoletnega požara v katedrali v francoskem mestu Nantes, se je ponovno odprla širša polemika glede priseljevanja v državo.

Na zahodu Francije je bil danes umorjen katoliški duhovnik, je povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin. Umor naj bi zagrešil begunec iz Ruande, ki ga oblasti preiskujejo tudi zaradi lanskoletnega požara v katedrali v francoskem mestu Nantes.

“Vsa moja podpora gre katoličanom v naši državi po grozljivem umoru duhovnika v departmaju Vendee,” je na Twitterju zapisal francoski notranji minister in dodal, da se odpravlja na kraj dogodka.

Neimenovani vir blizu preiskave je povedal, da se je moški po umoru odpravil na policijo in povedal, da je ubil 60-letnega duhovnika.

Moški je bil že sicer pod sodnim nadzorom zaradi suma povzročitve požara v katedrali v Nantesu julija 2020, je dodal vir, ki je prav tako razkril, da je umorjeni duhovnik že več mesecev gostil osumljenca.

Pri domnevnem storilcu gre po poročanju francoskih medijev za 39-letnega begunca iz Ruande, ki je priznal, da je julija lani zanetil požar v katedrali v francoskem mestu Nantes. Pred požigom je moški prostovoljno delal v katedrali.

Sprva je bil moški v pridržanju, nato pa so ga pod posebnim nadzorom izpustili na prostost. Zdravil se je v psihiatrični bolnišnici, a je konec julija ustanovo zapustil.

Poostrena pozornost zaradi tveganja za napade na cerkve

V Franciji velja poostrena pozornost zaradi tveganja za napade na cerkve, potem ko je lanskega oktobra skrajni islamist iz Tunizije v cerkvi v Nici ubil tri ljudi. Glede na vir blizu preiskave, tokratni umor naj ne bi bil povezan s terorizmom.

Predsednik države Emmanuel Macron je prizadeti verski skupnosti v Montfortains in vsem katolikom v Franciji izrazil sočutje, premier Jean Castex pa osuplost in sočustvovanje.

Napad sprožil širšo polemiko glede priseljevanja

Napad je leto dni pred predsedniškimi volitvami, na katerih bo to ena od pomembnih tem, nemudoma sprožil polemiko glede priseljevanja.

Voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen je vlado obtožila pomanjkljivega ukrepanja, češ da “si v Franciji lahko nezakoniti migrant, zažgeš katedralo, nisi izgnan, nato pa zagrešiš novo kaznivo dejanje in umoriš duhovnika”. Darmanin ji je odgovoril, da ustvarja polemiko, ne da bi poznala dejstva, saj da moškega niso mogli izgnati, dokler je bil pod sodnim nadzorom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!