Po usodnem napadu morskega psa na turistko Egipt zaprl del obale

Svet 03. Jul 202212:05 > 18:13 0 komentarjev
morski pes
Simbolična fotografija (Vir: Profimedia)

Po tem, ko je morski pes blizu Hurgade napadel turistko in je ta zaradi poškodb umrla, so egiptovske oblasti za tri dni zaprle obalo Rdečega morja.

Egipt je po napadu morskega psa na turistko blizu Hurgade zaprl del obale Rdečega morja. V petek je morski pes 68-letni Avstrijki odtrgal roko in nogo, ženska pa je zaradi poškodb umrla v bolnišnici.

Egiptovske oblasti bodo za tri dni zaprle obalo in prepovedale vse pomorske dejavnosti, vključno s potapljanjem, deskanjem in kajtanjem, je poročala tiskovna agencija Associated Press. Prepovedan je tudi ribolov. Na tem predelu je veliko priljubljenih letovišč, napad pa se je zgodil nedaleč od njih. Letovišča ob Rdečem morju, vključno s Hurgado in Šarm el Šejkom, so med najbolj priljubljenimi destinacijami v državi. Koralni grebeni z bogatim in barvitim morskim življenjem privabljajo tudi številne evropske turiste.

Po spletu je zaokrožil posnetek napada, ki se je zgodil razmeroma blizu obale. Videti je, kako je voda zaradi krvi postala rdeča, ljudje pa so proti njej metali reševalno opremo.

Srbski mediji poročajo, da je morski pes napadel tudi državljanko Romunije. Ta napad je bil od kraja prvega napada oddaljen okoli 600 metrov.

Za zdaj ni jasno, kako je morskemu psu uspelo priti do obale.

“Bil sem v šoku. Na morske pse nisem niti pomislil.”

Eden izmed srbskih turistov, ki so trenutno na dopustu v Hurgadi, je za portal Nova.rs povedal, da so oblasti napad morskega psa najprej poskušale prekriti. A se je med turisti novica kmalu razširila. “Šel sem plavat, a sem v tistem trenutku slišal žensko, ki me je poklicala in mi pomahala, naj se čim prej vrnem,” je povedal.

Ko se je vrnil do obale, mu je ženska povedala, da je morski pes v petek napadel Avstrijko in da je umrla. “Bil sem v šoku. Niti pomislil nisem, da bi lahko srečal morskega psa. Videli in fotografirali smo delfine. Ampak morski pes …. Verjemite mi, nihče se v morju od obale ne oddalji več kot dva metra,” je povedal Srb.

V Rdečem morju živi več kot 40 različnih vrst morskih psov. Med najpogostejšimi so črnoplavutni morski psi.

Potapljač Radenko Čalić, ki je trenutno v Egiptu, pa je za Telegraf.rs povedal, da se je napad zgodil ob 19. uri, ko je kopanje na tem območju večinoma prepovedano. K napadu je po njegovem mnenju verjetno botrovala hrana, ki jo turisti vse pogosteje vržejo v morje, ali pa drobovje ujetih rib, ki ga v morje odvržejo ribiči.

Napadi morskih psov ob obalah Rdečega morja so bili v zadnjih letih razmeroma redki. Leta 2020 je ukrajinski deček izgubil roko, egipčanski turistični vodnik pa nogo. Leta 2010 je zaradi več napadov morskih psov umrl evropski turist, poškodovanih je bilo več oseb, še piše Associated Press.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!