Putin po srečanju z Lukašenkom: Rusija ne želi v vojno vključiti Belorusije

Svet 19. Dec 202217:20 1 komentar
Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko
Pavel Bednyakov/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin se je na svojem prvem obisku v Minsku po več letih srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Hkrati so iz Moskve sporočili, da v Belorusiji potekajo skupne vojaške vaje. Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjih pogovorih z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom v Minsku poudaril, da Rusija "nima interesa, da bi absorbirala Belorusijo", ki je sicer njena glavna zaveznica.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je danes na svojem prvem obisku v Minsku po več letih srečal z beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. “Rusija nima interesa, da bi kogar koli absorbirala, to preprosto nima smisla,” je dejal Putin v odgovoru na novinarsko vprašanje in dejal, da tovrstne govorice širijo “zlonamerneži”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kremelj si že leta prizadeva za poglobitev povezovanja z Belorusijo, vendar se Lukašenko upira neposredni združitvi z Rusijo, čeprav je njena ključna zaveznica.

Putin je odnose z Belorusijo pozdravil kot odnose med “najtesnejšima zaveznicama in strateškima partnericama … ki ju povezujejo skupna zgodovina in duhovne vrednote”. “Skupaj se upiramo sankcijam neprijaznih držav, in to počnemo precej samozavestno in učinkovito,” je dodal.

Povedal je še, da sta se dogovorila o krepitvi sodelovanja med državama na vseh področjih, tudi na vojaškem, in še tesnejšem gospodarskem sodelovanju. Dogovorila sta se o cenah v energetskem sektorju, pri čemer pa podrobnosti ni razkril.

Putin in Lukašenko sta sicer redno v stikih, vendar pa so v zadnjih treh letih vsi njuni dvostranski pogovori potekali v Rusiji ali v tretjih državah. Današnji obisk ruskega predsednika v Minsku pa je njegov prvi po juniju 2019, poroča ruske tiskovna agencija Tass.

Skupne vojaške vaje ruskih in beloruskih sil

Voditelja nameravata med drugim razpravljati o strateškem partnerstvu med državama ter aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Nekaj ur preden je Putin pristal v Minsku, pa je rusko obrambno ministrstvo sporočilo, da se v Belorusiji izvajajo skupne vaje ruskih in beloruskih sil. Ministrstvo je nato objavilo posnetke vaj, na katerih so vojaki izvajali tankovske manevre ter vadili artilerijsko in ostrostrelsko streljanje na zasneženem poligonu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Od jutra do mraka na beloruskem vadišču ni niti sekunde tišine,” je sporočilo ministrstvo, pri čemer pa ni navedlo, kje potekajo vaje in kako dolgo bodo trajale. V Minsku so sicer že oktobra napovedali oblikovanje skupnih regionalnih sil, od takrat pa je v državo prispelo več tisoč ruskih vojakov.

“Končna ocena bojnih zmogljivosti in bojne pripravljenosti enot bo podana (…) po izvedbi bataljonskih taktičnih vaj,” je tiskovna agencija Interfax povzela navedbe ministrstva.

Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko
Pavel Bednyakov/REUTERS

Zelenski: Pripravljamo se na vse možne obrambne scenarije

Pred prihodom Putina so se krepila ugibanja, da bo ruski predsednik pritisnil na Lukašenka, naj Belorusijo vključi v vojno v Ukrajini.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je ugibanja označil za popolnoma neumne in neutemeljene izmišljotine.

“Z Belorusijo imamo najnaprednejši režim dvostranskih odnosov, zato nihče nikogar ne sili. Vsakdo dela korake, ki najbolj ustrezajo interesom naših narodov,” je dodal.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v nedeljo zvečer dejal, da je “zaščita meje tako z Rusijo kot Belorusijo stalna prednostna naloga” Kijeva. “Pripravljamo se na vse možne obrambne scenarije,” je zatrdil v svojem rednem nagovoru ukrajinskemu ljudstvu.

Lukašenko je sicer od začetka vojne v Ukrajini večkrat dejal, da beloruskih vojakov ne namerava poslati v južno sosedo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje