Po zapletih v Zagrebu le zagnali 68 milijonov evrov vredno kabinsko žičnico

Svet 16. Feb 202214:19 > 24. Feb 2022 18:01 1 komentar
Zagreb žičnica
Jelena Bokun/N1 Hrvaška

Zagrebška kabinska žičnica na Sljeme je le dobila uporabno dovoljenje. Pred tem je glavno oviro predstavljal prevelik hrup. Koliko bo znašala cena karte in kdaj bo uradno odprtje, še ni znano.

Zagreb in smučišče Sljeme nad Zagrebom sta končno dočakala zeleno luč za novo veliko pridobitev, poroča N1 Hrvaška. Po več mesecih čakanja je sanitarna inšpekcija dala soglasja za izdajo uporabnega dovoljenja za kabinsko žičnico. Tako bo znova vzpostavljena povezava med mestnim obrobjem in smučiščem.

Uporabno dovoljenje so dobili pretekli teden. Po prvotnih načrtih bi jo morali odpreti že v letu 2021, vendar takrat ni dobila dovoljenja zaradi prevelikega hrupa. Konec leta so nato spremenili odlok, mesto pa je napovedalo dodatno investicijo za zmanjšanje hrupa v vrednosti 1,7 milijona kun (225.000 evrov).

Zagrebška kabinska žičnica pomeni veliko pridobitev za priljubljeno smučišče, na katerem poteka tudi tekma za svetovni pokal v smučanju, ob tem pa je Sljeme priljubljeno tudi za izlete.

Na tem mestu je pred tem že delovala stara žičniška kabina, ki se je pred 15 leti pokvarila in od takrat ni več obratovala. Nova žičniška kabina je dolga 5.000 metrov, vožnja traja 16,5 minute, skupno ima 84 gondol. V vsaki se lahko pelje deset ljudi. Po podatkih na spletni strani občine Zagreb je investicija vredna 514,3 milijona kun oziroma 68 milijonov evrov.

Zagreb žičnica Zagreb žičnica
Jelena Bokun/N1 Hrvaška
Zagreb žičnica Zagreb žičnica
Jelena Bokun/N1 Hrvaška
Zagreb žičnica Zagreb žičnica
Jelena Bokun/N1 Hrvaška
Zagreb žičnica Zagreb žičnica
Jelena Bokun/N1 Hrvaška

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje