Pobeglega leva v Budvi še iščejo: “Čez tri mesece bo jedel pse, mačke in ljudi”

Svet 09. Feb 202216:22 > 10. Feb 2022 08:50 1 komentar
levji mladič
PROFIMEDIA

V Budvi v Črni gori še vedno pogrešajo pobeglega levjega mladiča, ki naj bi ga v državo pretihotapili ilegalno. V sredo zjutraj se je začela obsežna iskalna akcija, v kateri sodelujejo črnogorski policisti, lovci in prostovoljci iz Agencije za varstvo okolja. Darko Saveljić iz agencije opozarja, da bo levček hitro zrasel in čez "dva ali tri mesece začel jesti pse, mačke in ljudi".

Policiji in lovcem so pri iskanju na pomoč priskočili prostovoljci iz Agencije za varstvo okolja, posodili jim bodo tudi drone. Iskalni akciji naj bi se v kratkem priključil še strokovnjak za velike živali iz Prištine.

Prva poročanja o levu so se v črnogorskih medijih pojavila januarja, ko je neki lovec našel svojega psa mrtvega in posumil, da bi bil za smrt psa lahko kriv lev. Da so informacije o pobeglem levu resnične in da je ta v Budvi, je konec januarja za črnogorske medije potrdil Milan Gazdić, direktor Agencije za zaščito okolja. Več zaskrbljenih meščanov Budve je na Agencijo namreč poslalo prijavo, da so v mestu videli levjega mladiča.

Kdo je lastnik leva, še ni znano, so pa po poročanju portala Vijesti policisti zanikali informacijo, da naj bi bil lastnik turški državljan, kot se je sprva o tem poročalo.

Darko Saveljić je za Vijesti povedal, da je položaj resen in da se Črna gora zadnje čase spopada z velikimi težavami s tihotapljenjem eksotičnih živali v državo. Tudi pobegli lev je bil v Črno goro pretihotapljen nezakonito, saj od Agencije za varstvo okolja nihče ni zahteval dovoljenja za uvoz ali nakup eksotične živali.

Tudi občina Budva je spodbudila občane, da pogledajo svoja dvorišča, leva iščejo gasilci, pričakujemo tudi Službo za zaščito in reševanje, je povedal Saveljić.

Na kakšen način bo odprava leva ulovila, še ni znano. V vsakem primeru pa lovci ne nameravajo uporabiti pomirjeval, saj je žival še mlada, poroča spletni portal Pobjeda.me.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje