Pod pritiskom: Ukrajinci v okupirani elektrarni preprečujejo jedrsko katastrofo

Svet 17. Avg 202217:33 2 komentarja
Jedrska elektrarna Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

Jedrska elektrarna v Zaporožju na jugovzhodu Ukrajine, ki so jo Rusi okupirali kmalu po začetku invazije, se je v zadnjih tednih znova znašla pod drobnogledom mednarodne skupnosti. Območje je namreč tarča obstreljevanja, za katero ruske in ukrajinske sile obtožujejo druga druge, svarila pred morebitno jedrsko katastrofo se vrstijo, medtem pa zaposleni v elektrarni še naprej vztrajajo in opravljajo svoje delo. Kot poročajo, so pod velikim pritiskom ruskih oboroženih sil.

“Zaposleni razumejo, da so morali z območja spraviti svoje družine, a oni prihajajo nazaj. Morajo delati, saj obstaja možnost večje katastrofe, kot je bila černobilska leta 1986. Ta bi bila veliko hujša,” je za tiskovno agencijo Reuters spregovoril eden od zaposlenih v jedrski elektrarni v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom od marca.

V strahu pred posledicami sogovornik, tiskovna agencija ga opiše kot tehnika, ni želel biti imenovan. Na območju elektrarne patruljirajo do zob oboroženi ruski vojaki, cevi oklepnih vozil pa so usmerjeni v vhod, kjer delavci vstopajo, piše Reuters. “Na območju nenehno patruljirajo z orožjem. Težko je iti v elektrarno, videti te ljudi, in biti tam. Mentalno in psihološko je zelo naporno,” je povedal sogovornik.

Zaposleni prav tako nimajo zagotovila, da bodo lahko po koncu izmene šli domov. “Najdejo razlog, da (zaposlenih) ne izpustijo ven – obstreljevanje, ali pa si izmislijo kaj drugega,” je opisal v zaporoški jedrski elektrarni zaposleni tehnik.

Največja jedrska elektrarna v Evropi

Medtem ko se rusko ministrstvo za obrambo ni odzvalo na Reutersovo prošnjo za komentar, je ukrajinski upravljalec jedrskih elektrarn Energoatom sporočil, da so delavci v elektrarni verjetno pod pritiskom in celo v nevarnosti. Pred začetkom ruske invazije 24. februarja je bilo jedrski elektrarni zaposlenih 11.000 ljudi, ukrajinske oblasti pa, sklicujoč se na zagotavljanje varnosti, ne razkrivajo trenutnega števila zaposlenih. Po besedah tiskovnega predstavnika Energoatoma je mesto Enerhodar, kjer je elektrarna, do julija zapustilo okoli 1.000 uslužbencev elektrarne.

Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

Jedrska elektrarna v regiji Zaporožje, ki leži v Enerhodarju ob reki Dneper, je največja v Evropi in ena od največjih v svetovnem merilu. Elektrarna proizvede dovolj energije za štiri milijone domov, navaja katarski medij Al Džazira. Od ukrajinske prestolnice Kijev in Černobila, ki je bilo prizorišče doslej največje jedrske katastrofe na svetu, je oddaljena dobrih 500 kilometrov. Od polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014, pa okoli 200 kilometrov.

Prva enota elektrarne, ki ima šest reaktorjev, je bila v električno omrežje povezana leta 1984, zadnja pa leta 1995.

Svarila pred jedrsko katastrofo

Katastrofa, ki bi jo lahko povzročili oboroženi spopadi in pred katero opozarjajo tako ukrajinski voditelji kot strokovnjaki (denimo iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo – IAEA), bi imela enormne razsežnosti. Če bi se z območja začelo širiti škodljivo sevanje, povsem varno ne bi bil nobeno območje evropskega kontinenta, piše Al Džazira.

V obstreljevanju bi bila lahko poškodovana kritična infrastruktura, vključno z reaktorji. A še bolj kot morebitna eksplozija v reaktorju strokovnjake po navedbah Al Džazire trenutno skrbi poškodba oziroma okvara v hladilnih sistemih, ki bi lahko vodila do nenadzorovanega porasta temperatur. Da se zagotavlja hlajenje, je prav tako nujno, da ni prekinjena dobava elektrike.

Trenutno sicer po besedah Reutersovega sogovornika polno obratujeta le dva od šestih reaktorjev, a je tudi preostale štiri treba nenehno vzdrževati.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred dnevi sporočil, da bodo tarča ukrajinskih obveščevalcev oziroma vojske vsi ruski vojaki, ki streljajo bodisi z območja elektrarne ali na elektrarno.

Tudi evakuacija z območja bi bila v primeru jedrske katastrofe zaradi oboroženih spopadov zelo verjetno otežena.

V mestu Enerhodar je pred začetkom invazije živelo 50.000 ljudi, po besedah župana Dmitra Orlova pa jih je tam ostalo okoli 25.000.

Zaradi zaostrenih razmer na območju elektrarne se v zadnjih dneh razpravlja tudi o možnosti obiska strokovnjakov Iaea. Da bi tovrsten obisk, ki ga je sicer pripravljen voditi šef agencije Rafael Grossi, pripomogel k izboljšanju razmer, je Reutersov sogovornik skeptičen. Po njegovem bi bili lahko tamkajšnji prebivalci varni le v primeru popolnega umika ruskih sil iz območja mesta in elektrarne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje