Podnebna kriza spreminja vinsko geografijo: Šampanja se seli v Anglijo

Svet 12. Jan 202518:07 0 komentarjev
pokrajina champagne
Pokrajina Šampanja (Foto: Profimedia)

Naraščajoče temperature in druge nepredvidljive posledice podnebnih sprememb ogrožajo proizvodnjo šampanjca v francoski regiji, po kateri je najbolj znana penina dobila ime. Rešitve iščejo tudi na drugi strani Rokavskega preliva.

Francoski šampanjec velja za najbolj vrhunskega med penečimi vini. Zaščiten z zakonom združuje stoletja ponosne francoske zgodovine in kulture. Toda njegovo pridelavo, ki zahteva posebno prst in temperature, močno ogrožajo podnebne spremembe, piše Euronews.

Na značilnosti šampanjca vpliva več dejavnikov, ki jih združujeta podnebje in “terroir”. Ta francoska beseda, ki nima ustreznega prevoda, pomeni okoljske, kmetijske in druge vplive, ki dajo pridelku značilne lastnosti.

V primeru šampanjca je to tudi posebna zemlja, na kateri je posajena sveta vinska trta. Glavno mesto pokrajine Šampanje Reims leži na 49,15 stopinje severne geografske širine. To je blizu zgornje siceršnjega območja, ki velja za ustrezno za rast vinske trte, to je med 30 in 50 stopinjami na obeh poloblah. Hladno podnebje deluje v prid penečemu vinu, saj omogoča zelo visoko kislino v grozdju, ki je ključna za tradicionalno proizvodnjo.

Drugi dejavnik je sestava prsti v tem delu Francije, ki ima visoko vsebnost krede. Ta ohranja svežino in visoko vsebnost mineralov, ki sta še dva ključna elementa za proizvodnjo penečega vina. Šampanjec ‘Grand Cru’, ki velja za najkakovostnejšega med vsemi, proizvajajo skoraj izključno na prsti z najvišjim deležem krede. Ta je odlično prepustna, hkrati pa lahko tudi shranjuje vlago v času suše.

Če združimo te elemente, dobimo popolne pogoje za šampanjec. Ko pa jim pridružimo podnebne spremembe, pride do težav. Grozdje postaja prezrelo, proti jugu obrnjeni vinogradi Côte des Blancs se segrevajo, vreme je manj predvidljivo. Zato se postavlja vprašanje, kako se ena najuspešnejših industrij na svetu pripravlja za prihodnost, piše Euronews.

grozdje vino
Propadanje grozdja v Šampanji, poletje 2024 (Foto: Profimedia)

Rešitve v sodelovanju z Angleži

Odgovor se skriva na drugi strani Rokavskega preliva. V pokrajini Kent in v jugovzhodni Angliji hitro raste proizvodnja penečega vina. Kakovost angleške penine se je v zadnjem desetletju izjemno izboljšala, s povečanjem proizvodnje pa se je tudi cena znižala na konkurenčno raven.

Kaj pa ‘terroir’? Tudi prst na območjih Kenta, Sussexa in Surreyja ima ponekod enako visoko vsebnost krede kot prsti svetih območij Šampanje. So namreč del iste kotline, kjer so pred 60 do 100 milijoni let iz fosilov planktona nastale kredaste plasti. Ne le to, podnebje v jugovzhodni Angliji je danes primerljivo s tistim v Šampanji pred 50 leti. V severovzhodni Franciji pa je dvig temperature za eno stopinjo povzročil skrb vzbujajoče sušenje grozdja zaradi vročine.

Ta neverjetno podoben ‘terroir’ je na jug Anglije pritegnil enega največjih igralcev v svetu penečih vin: podjetje francoskih pridelovalcev šampanjca Taittinger. Sodelovanje izhaja iz desetletja trajajočega prijateljstva med Pierre-Emmanuelom Taittingerjem in britanskim mojstrom vina Patrickom McGrathom. Taittingerjev oče, Jean, je bil župan mesta Reims, ki se je leta 1962 pobratilo s Canterburyjem. Le nekaj kilometrov zunaj Kenta so odkrili s kredo bogato lokacijo z odličnimi južnimi pobočji na nizki nadmorski višini.

šampanjec
PROFIMEDIA

McGrath je vodja podjetja Hatch Mansfield, ki že desetletja uvaža Taittingerjeve šampanjce v Združeno kraljestvo. Cilj McGratha je proizvesti približno 400.000 steklenic penečega vina. Osredotočili se bodo na britanski trg, a Taittingerjeva že vzpostavljena distribucijska mreža po vsem svetu pomeni tudi priložnost za izvoz drugam.

Francozi so verjetno zadnji, ki bi dejansko kupili angleško peneče vino, a vedo, kaj je potrebno, da ga naredijo. In kako nadaljevati njegovo proizvodnjo, ko njihova tradicionalna pokrajina za to ne bo več primerna, piše Euronews.

Združeno podjetje Tattingerja in McGratha Domaine Evremond se nahaja na podeželju v bližini Canterburyja, poleg očarljive vasice Chilham iz 15. stoletja. Leži na 52,1 stopinje severno, kar je zunaj zgodovinskih vinogradniških parametrov, a podnebne spremembe pravila pišejo na novo.

Posest na 125 hektarjih je poimenovana po Charlesu de Saint-Évremondu, pesniku in vojaku iz 17. stoletja, ki je v rodni Franciji postal nezaželen, potem ko je preveč odkrito kritiziral zunanjo politiko svoje vlade po koncu francosko-španske vojne. Pobegnil je v Anglijo, najpomembnejše pa je, da je s seboj prinesel šampanjec.

Podjetje obstaja že 10 let, a niso izdali še nobenega vina. Prvi cuvée bo v prodaji na drobno stal 50 funtov (okoli 60 evrov), kar ni poceni. Prodajati ga bodo začeli šele marca 2025, saj ga pred tem tri leta starajo na drožeh, to so mrtve celice kvasovk, ki dajejo penečemu vinu posebno noto. Je mešanica treh tradicionalnih sort grozdja, ki se uporabljajo v šampanjcu: modri pinot, chardonnay in pinot meunier.

“Naložba je znašala okoli 17 milijonov,” pravi hčerka Patricka McGratha India, vodja blagovne znamke Domaine Evremond. “Srečo smo imeli, da smo prvotno zemljišče kupili po zelo ugodni ceni. Novejše zemljišče je stalo štirikrat toliko. Temu moramo prišteti še stroške kleti, ki še ni dokončana …” je opisala.

Angleške penine prodajajo večinoma doma, a se širijo tudi po svetu. Penina znamke Nyetimber je že na voljo v vsaj 24 državah, širijo se tudi na Kitajsko. Domaine Evremond bo zagotovo potreboval čas, da se uveljavi in ​​izpopolni trženje svojega cuvéeja. Toda z naložbo, Taittingerjevim znanjem, distribucijsko mrežo in neprecenljivo kredno zemljo so iskrico uspeha zagotovo že zanetili, še piše Euronews.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!