Pojavila se je nova, odpornejša različica koronavirusa. Kaj vemo o njej?

Koronavirus 28. Sep 202211:57 > 12:12
Deltakron
Profimedia

Pojavila se je nova podrazličica omikrona BA.2.75.2. Virus, pri katerem so zaznali tri mutacije, se je sposoben izogniti imunosti, ki jo pridobimo s cepljenjem, številna protivirusna zdravila pa ga ne morejo nevtralizirati. Za zdaj ta podrazličica predstavlja le 0,5 odstotka vseh potrjenih okužb. V Sloveniji je za zdaj še nismo zaznali, NLZOH pa pozorno spremlja pojavljanje, saj bi se lahko razširila v jesenskem valu.

Odkar se je začela pandemija covida-19, zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da je največja ovira pri obvladovanju virusa njegova sposobnost mutiranja v vse bolj nalezljive in nevarne oblike.

Nova podrazličica omikrona, ki so jo poimenovali BA.2.75.2, se je sposobna izogniti imunosti, ki jo pridobimo s cepljenjem, številna protivirusna zdravila pa je ne morejo nevtralizirati. Doslej so to podrazličico potrdili v 47 državah, vključno z Združenim kraljestvom, Združenimi državami Amerike, Indijo, Avstralijo in Nemčijo.

V vzorcih, ki jih analizira Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), se ta podrazličica še ni pojavila. “Pojavljanje na NLZOH spremljamo, saj bi glede na preliminarne izsledke lahko predstavljal razširjeno različico v jesenskem valu,” so poudarili za N1.

Podrazličica BA.2.75.2 se je razvila iz različice BA.2.75. Širi se hitro, zlasti v Indiji. Vendar za zdaj nova podrazličica BA.2.75.2 predstavlja le 0,5 odstotka vseh potrjenih okužb. Ker imata virusa veliko podobnosti, ga je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) označila za podrazličico omikrona, pristojni pa bodo morali slediti primerom, da bi preprečili širjenje virusa.

Neuradno se je različice prijelo ime kentaver (v angleščini centaurus), vzdevek je virusu nadel uporabnik Twitterja Xabier Ostale. Čeprav je dejstvo, da je virus poimenoval naključen uporabnik, številne razburilo, se je ime v nekaterih tujih medijih že prijelo. “Ljudje veliko bolj razumejo vzdevke kot črke in številke,” je poudaril Ostale. Molekularna epidemiologinja Emma Hodcroft pa je za Washington Post pojasnila, da se je WHO za imenovanje posebej zanimivih ali skrb vzbujajočih virusov s črkami grške abecede odločil za pomoč pri javnih razpravah. Ime kentaver sledi tej logiki. “Ni geografsko zaznamovano, ni škodljivo in ni zavajajoče. Nihče ne bo virusa zamešal z ozvezdjem,” je rekla.

Ker je večina ljudi do sedaj že bila okužena s koronavirusom, bila cepljena ali pa je prebolela in bila cepljena, se SARS-CoV-2, virus, ki povzroča covid, nenehno razvija. Nove različice se z mutacijami izognejo že pridobljeni imunosti. Njihovo širjenje pa povzroča valove okužb. Nazadnje smo to videli pri BA.4 in BA.5.

Pri BA.2.75.2 so skrb vzbujajoče tri nove mutacije, dve od njih vplivata na to, kako se virus veže na človeške celice in jih okuži, piše Time. Dodatne mutacije na ključnih mestih pomenijo, da ima virus večjo možnost izmikanja nevtralizacijskim protitelesom, so pojasnili na NLZOH. To so dokazali tudi in vitro poskusi.

Švedski raziskovalci v še neobjavljeni študiji ugotavljajo, da BA.2.75.2 ni mogoče zdraviti z zdravili, ki jih je doslej odobrila ameriška uprava, pristojna za zdravila. Izjema je zgolj bebtelovimab, ki ga v Sloveniji ne uporabljamo. Japonski znanstveniki pa so poročali, da so učinkovita tudi zdravila remdesivir, molnupiravir in paxlovid.

Kako učinkovita so cepiva proti novi podrazličici, še ni jasno. Trenutno še potekajo študije, kako poživitveni odmerek ščiti proti BA.4 in BA.5. Virusni imunolog na univerzi Duke David Montefiori, ki nadzoruje testiranje učinkovitosti Moderninega cepiva, je objavil, da so bili rezultati učinkovitosti proti BA.2.75 v prejšnjih študijah spodbudni. Ravni protiteles proti BA.2.75 so bile več kot štirikrat nižje od ravni proti prvotnemu virusu. Cepivo po njegovih besedah ostaja učinkovito, a bi dodatne tri mutacije pri podrazličici BA.2.75.2 lahko naredile cepivo manj učinkovito.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.