Policija v BiH in Srbiji več najstnikov osumila naročanja groženj z bombami

Svet 22. Dec 202312:41 0 komentarjev
Temni splet
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Srbski policisti so izsledili več najstnikov, ki jih sumijo naročanja groženj o domnevno podtaknjenih bombah v Srbiji ter Bosni in Hercegovini prek ene od platform za igranje videoiger. Mladoletnike so že kazensko ovadili, ovadbe pa so napovedali tudi proti njihovim staršem.

Srbska policija je danes sporočila, da so izsledili 14- in 15-letnika iz Beograda, ki ju sumijo, da sta prek ene od platform za igranje videoiger naročala pošiljanje obvestil o domnevno podtaknjenih bombah šolam na območju Beograda.

Istega dejanja sumijo tudi mladoletnika, ki so ga v sodelovanju s srbskim notranjim ministrstvom izsledili kriminalisti tuzelskega kantona v BiH. Najstnik iz BiH je po navedbah srbske policije pošiljanje lažnih obvestil o bombah na njegovo šolo naročal prek iste platforme kot osumljenca iz Beograda.

Policija sumi, da sta najstnika iz Beograda v posebni skupini na omenjeni platformi zahtevala pošiljanje obvestil od mladoletnikov, ki so jih kot pošiljatelje več kot 80 lažnih obvestil identificirali že pred tem.

Proti najstniškim osumljencem, ki so si na platformi izmenjevali tudi izkušnje o zaščiti anonimnosti na spletu, so vložili kazenske ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja ustvarjanja panike in nereda. Proti staršem so medtem napovedali kazenske ovadbe zaradi suma kaznivega dejanja zanemarjanja in zlorabe otrok.

Grožnje z bombami so od novembra prejemali predvsem na beograjskih osnovnih in srednjih šolah, vse pa so se izkazale za lažne. Zaradi njih so že sredi meseca pridržali štiri osumljence, tri v Srbiji in enega na Češkem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!