Policijska postaja v rojstni hiši Hitlerja: je to uresničitev diktatorjeve želje

Svet 22. Avg 202313:44 3 komentarji
Hitlerjeva rojstna hiša
PROFIMEDIA

Oktobra se bo predvidoma začelo preoblikovanje rojstne hiše nemškega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja v policijsko postajo. Ob tem avstrijski režiser Günter Schwaiger opozarja, da bi to lahko pomenilo uresničitev diktatorjevih želja.

Avstrijsko notranje ministrstvo v oktobru načrtuje začetek preoblikovanja rojstne hiše nemškega nacističnega diktatorja Adolfa Hitlerja v policijsko postajo, čeprav je avstrijski režiser dokumentarnega filma o njej opozoril, da bi s tem uresničili njegovo željo.

Avstrijski režiser Günter Schwaiger, ki je posnel dokumentarni film o Hitlerjevi rojstni hiši, je v ponedeljek ocenil, da bi z njeno preureditvijo v policijsko postajo “vedno obstajal sum, da so to storili v skladu z diktatorjevimi željami”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V lokalnem časniku iz 10. maja 1939 je namreč našel članek, v katerem je pisalo, da je Hitler svojo rojstno hišo dal na voljo vodstvu uprave okrožja v želji, da bi jo preuredilo v upravno poslopje.

Preoblikovanje hiše v policijsko postajo bi pomenilo upravno rabo, ki jo je načrtoval Hitler, je na ponedeljkovi novinarski konferenci ocenil režiser Schwaiger in pozval vlado, naj ponovno premisli o svojih načrtih. Njegov film bodo sicer v avstrijskih kinematografih premierno predvajali v začetku septembra.

Zgodovinar Oliver Rathkolb, član strokovne komisije, ki jo je notranje ministrstvo ustanovilo za preučitev ponovne uporabe stavbe, je režiserjeve ugotovitve označil za absurdne. Poudaril je, da članek ni dokument in da ni mogoče dokazati, da je Hitler to dejansko izjavil. Izpostavil je tudi, da uporabe stavbe za takratne člane nemške nacistične stranke NSDAP ni mogoče primerjati s policijsko postajo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ker je Hitlerjeva rojstna hiša v kraju Braunau am Inn v Zgornji Avstriji postala romarsko središče za neonaciste, jo je avstrijska vlada po letih pravnih zapletov prevzela leta 2016. Odločila se je, da jo bo prenovila in preoblikovala v policijsko postajo, v kateri bodo policiste usposabljali o človekovih pravicah.

Po omenjenih izjavah režiserja so na avstrijskem notranjem ministrstvu za francosko tiskovno agencijo AFP v ponedeljek potrdili, da bodo prenovo hiše, tako kot so načrtovali, začeli 2. oktobra.

Hitler (1889-1945) je v trinadstropni hiši v središču mesta, ki leži na meji z Nemčijo, preživel prve mesece svojega življenja. Kasneje so jo kupili nacisti, po vojni pa vrnili zasebnemu lastniku, v kateri je imel šolo in delavnico za invalide. Vlada je nato leta 2016 takratno lastnico hiše razlastila, ki se je temu upirala. Dolgoletni pravni spor z njo se je končal leta 2019.

Prenova hiše naj bi stala 20 milijonov evrov, končali pa naj bi jo leta 2025. Policijska postaja naj bi postala leta 2026.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje