Policisti s prizorišča protesta odnesli Greto Thunberg

Svet 01. Mar 202314:47 1 komentar

Norveška policija je danes s prizorišča protestov dvakrat odstranila okoljsko aktivistko Greto Thunberg. Ta na Norveškem, v prestolnici Oslo, sodeluje na protestih v podporo pravicam staroselcev.

Okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki se te dni udeležuje protestov v Oslu na Norveškem, je bila danes dvakrat pridržana, poroča tiskovna agencija Reuters. Policija jo je skupaj z drugimi aktivisti najprej odstranila z območja ministrstva za finance, nato pa še z območja ministrstva za okolje.

Ko so jo odnesli, je Thunberg v roki držala rdeče-modro-rumeno-zeleno zastavo, ki predstavlja staroselce Samije. Ob tem je več sto protestnikov vzklikalo slogane. “Želimo biti jasni, da norveška država izvaja resnični zločin, krši človekove pravice,” je mlada aktivistka povedala za Reuters.

Thunberg se je v ponedeljek pridružila protestnikom, ki v norveški prestolnici zahtevajo umik 151 vetrnih turbin, ki so nameščene na pašnikih severnih jelenov, ki jih uporabljajo pastirji staroselskega ljudstva Sami. Aktivisti vztrajajo, da tranzicija k zeleni energiji ne sme kršiti pravic staroselcev. Da vetrne turbine kršijo pravice staroselcev Sami, je sicer že leta 2021 odločilo norveško ustavno sodišče.

Aktivisti, ki na Norveškem preprečujejo dostop do nekaterih vladnih stavb, so v neprijeten položaj spravili norveško manjšinsko levosredinsko vlado. Spričo protestov je minister za energijo Terje Aasland odpovedal obisk Velike Britanije, še piše Reuters.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje