Politična kriza v Beogradu: 55 proti 55

Svet 12. Apr 202209:17 > 10:04 0 komentarjev
Dragan Đilas in Aleksandar Vučić
N1

V Srbiji odmeva sestanek srbskega predsednika Aleksandra Vučića in voditelja opozicijske stranke SSP Dragana Đilasa. Tema pogovora je bila politična kriza v Beogradu, kjer so volitve 3. aprila opoziciji in koaliciji prinesle po 55 sedežev v mestni skupščini. Đilas je po srečanju povedal, da je predlagal ponovno izvedbo volitev, Vučič pa bo o tej ideji menda razmislil.

Uspeh srbskega predsednika Aleksandra Vučića in njegove stranke Srbska napredna stranka (SNS) na splošnih volitvah 3. aprila ni enoznačen. Skoraj 59 odstotkov volilcev je resda izrazilo željo, da Vučić še naprej ostane predsednik, a po drugi strani njegova SNS ni zbrala dovolj glasov, da bi lahko sama oblikovala srbsko vlado (na parlamentarnih volitvah je zbrala slabih 43 odstotkov glasov). Prav tako se zapleta po volitvah v beograjsko skupščino, kjer rezultat ni prinesel jasnega zmagovalca – koalicija in opozicija naj bi imeli v skupščini po 55 svetnikov, zaradi česar se je politika v prestolnici po prepričanju nekaterih znašla v krizi.

O beograjski politiki sta se na precej neobičajnem sestanku pogovarjala Vučić in voditelj opozicijske Stranke svobode in resnice (SSP) Dragan Đilas, sicer nekdanji župan Beograda (2008–2013). “V Srbiji, ki se utaplja v sovraštvu in delitvah ter nima možnosti za napredek, grem kot predsednik SSP na pogovor k predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da zagovarjam voljo prebivalcev Beograda, ki so glasovali za spremembe,” je po navedbah Nove.rs Đilas povedal pred sestankom, ki je – prav tako enourni zamik začetka srečanja – pritegnil ogromno medijske pozornosti. Po Đilasovih besedah so se volilci izrekli za spremembo, a vse stranke niso dosegle praga za vstop v 110-člansko beograjsko skupščino.

Zaradi tesnega izida volitev je Đilas Vučiću predlagal ponovitev volitev v Beogradu v tem letu, Vučić pa je po navedbah srbskih medijev to idejo vzel v razmislek in naj bi svojo odločitev sporočil do konca tedna. Đilas in Vučić naj bi se po Đilasovih navedbah strinjala o pomenu legitimnosti oblasti, pišejo srbski mediji.

“Vlade v Beogradu ni mogoče sestaviti. Razmerje je 55 : 55. Če oni [stranke opozicije] ne preidejo [k Vučiću], mora srbska vlada avtomatsko oblikovati nov začasni organ, ki bo v mestu vladal do naslednjih volitev,” je Đilas povedal po sestanku. Prav tako je medijem povedal, da mu je Vučić med sestankom dejal, da naj bi imel v beograjski skupščini več kot 60 svetnikov, a menda svoje trditve ni pojasnil.

Vučić glasuje
PROFIMEDIA

Đilasova opozicijska stranka je na mestno volilno komisijo vložila več pritožb. Kot je še napovedal Đilas, bo njegova stranka ostala kritična do srbske vlade pod vodstvom Vučićeve SNS, ki se ji bo najverjetneje ponovno pridružila Socialistična partija Srbije (SPS), ki jo vodi Ivica Dačić.

Da je Đilas sprejel Vučićevo vabilo na sestanek v predsedniški palači ter se ga je udeležil, je v vrstah nasprotnikov srbskega predsednika sprožilo kritike. Đilas se je nanje odzval z besedami, da si je prek združevanja opozicije in neodvisnih intelektualcev dvakrat prizadeval za Vučićev odhod, zaradi česar se mu ne zdi pošteno, da so ga nekateri opozicijski nasprotniki razglasili za izdajalca, še preden se je pogovor začel, piše Nova.rs.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!