Volitve v Srbiji: Domnevne nepravilnosti na voliščih, a Vučić ostaja predsednik

Svet 03. Apr 202220:01 > 23:47 1 komentar
Aleksandar Vučić
PROFIMEDIA

V Srbiji so potekale trojne volitve. 6,5 milijona volilnih upravičencev je izbiralo predsednika in parlament, v Beogradu in 13 drugih srbskih mestih pa so potekale tudi lokalne volitve. Do 23. ure so prešteli okrog 15 odstotkov glasov, na predsedniških volitvah vodi zdajšnji predsednik Aleksandar Vučić z okrog 60 odstotki, na parlamentarnih pa kaže, da bo njegova Srbska napredna stranka (SNS) dobila okrog 45 odstotkov. Volilni dan so spremljali številni incidenti. Stavbo republiške volilne komisije je ogradila policija, njen predsednik pa je sporočil, da nocoj ne bodo imeli novinarske konference, na kateri bi sporočili rezultate. Opozicija pravi, da ima na tisoče zabeležk o nepravilnostih na voliščih, ki jih bo treba preveriti.

Aleksandar Vučić je, kot kaže, na predsedniških volitvah zmagal že v prvem krogu. Vzporedne volitve kažejo, da je dobil 59,8 odstotka. Do 23. ure je volilna komisija preštela okrog 15 odstotkov glasovnic.

V nagovoru po objavi delnih rezultatov je Vučić zavrnil očitke o nepravilnostih na voliščih in pozdravil visoko volilno udeležbo. Dodal je, da je imela vojna v Ukrajini velik vpliv na rezultat, saj da “se je Srbija premaknila v desno”. Zahvalil se je vsem državljanom in dejal, da “s težavo zadržuje solze sreče”.

Potem ko je predsednik republiške volilne komisije sporočil, da nocoj ne bodo imeli novinarske konference, na kateri bi sporočili rezultate, je rezultate sporočil kar Vučić sam. Na vprašanje, ali to pomeni, da Srbija nima neodvisnih institucij, je dejal, da ima njegova stranka svoje spremljevalce na voliščih, zato pozna rezultate, ki pa niso drugačni od tistih, ki jih sporoča RVK. “Nihče vam ne more dati drugačnih rezultatov,” je dejal in razložil, da ima volilna komisija po zakonu več dni časa, da sporoči rezultate. “Zakaj gospodje nočejo delati ob 11. uri zvečer, pa ne morem odgovoriti.”

Ker je domneval, da ga želi novinarka z vprašanji razjeziti, je povedal še, da mu danes nihče ne more pokvariti razpoloženja.

Potem ko so prešteli okrog 15 odstotkov glasovnic, delni izid parlamentarnih volitev kaže, da je zmagala Vučićeva SNS z okrog 50 odstotki. Najprej sicer sporočijo rezultate z manjših volišč. Nekoliko drugače pa kažejo rezultati vzporednih volitev (IPSOS/CeSid), po katerih je na parlamentarnih volitvah lista Aleksandra Vučića dobila 43 odstotkov, opozicijski blok Združeni za zmago Srbije 13 odstotkov, Socialistična partija Srbije pa 11 odstotkov glasov.

Srbska opozicija je sporočila, da je dobila večino na lokalnih volitvah v Beogradu.

Volilna udeležba je bila 59-odstotna, kar je več kot na prejšnjih volitvah. Ponekod so bila volišča odprta tudi po 20. uri, saj so ljudje še čakali v vrstah, da oddajo svoj glas.

Supervolilni dan je sicer v Srbiji v znamenju mnogih incidentov, v Beogradu so aktivisti Vučićeve stranke celo pretepli vodjo opozicijskega Gibanja svobodnih državljanov Pavla Grbovića. Grbovićeva stranka je del koalicije Združeni za zmago Srbije, ki se bori proti Aleksandru Vučiću in njegovi Srbski napredni stranki (SNS), in del katere je tudi Stranka svobode in pravice najostrejšega nasprotnika Vučićevega režima Dragana Đilasa.

Nepravilnosti na voliščih

Nevladna organizacija Center za preiskovanje, transparentnost in odgovornost CRTA je sporočila, da so zaznali nepravilnosti na kar desetini vseh volišč. Po poročanju novinarja medija Nova.rs je policija nekaj pred 20. uro ogradila vhod v stavbo republiške volilne komisije. Ta nocoj ne bo več imela tiskovne konference, kar se ni zgodilo še nikoli od leta 2000, poroča N1. Direktor republiške volilne komisije Vladimir Dimitrijević je sicer dejal, da je “današnji dan praznik demokracije”. Na vprašanje novinarja N1, kako se njegova ocena sklada s tem, da je bilo na voliščih zelo veliko incidentov, pa je odgovoril, da se incidenti niso dogajali na voliščih, ampak pred njimi.

srbija volitve srbija volitve
Profimedia
volitve Srbija volitve Srbija
Profimedia
volitve Srbija volitve Srbija
Profimedia

Analitik Cvijetin Milivojević meni, da višja volilna udeležba za opozicijo ne pomeni nič dobrega. “Vsaj pet list je na meji, da prestopijo volilni prag, ki je 3 odstotke. Večja volilna udeležba pomeni, da bodo potrebovali večje število glasov, da dosežejo ta prag,” je povedal za N1. Pojasnil je, da bodo glasovi za stranke, ki ne bodo prestopile parlamentarnega praga, šli v korist najmočnejše liste, to je koalicije, zbrane okrog Vučićeve SNS.

“Velika udeležba je ohrabrujoča,” pa pravi Nebojša Zelenović, nosilec liste koalicije Moramo. “Veliko ljudi še vedno čaka na voliščih, kar kaže, kako si želijo spremembe. In to kljub temu, da člani volilnih komisij iz Vučićevih vrst poskušali storiti vse, da ljudem otežijo glasovanje: zavlačevali so in predčasno zapuščali volilna mesta,” je dejal.

Zdajšnji predsednik Vučić ob prihodu v štab svoje stranke okrog 20. ure ni pričakoval, da bo izid tesen. “Bo tokrat bolj napeto?” ga je vprašala novinarka N1. “Ne,” je odgovoril Vučić. “Upate, da bo napeto? Zaman upate (Džaba se nadate)” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje